Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας θα τεθεί για τους κυβερνητικούς βουλευτές στην ψηφοφορία για την τροπολογία για τους μετανάστες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς και εκτός από αυτόν, ναι θα υπάρξει κομματική πειθαρχία», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κομματική πειθαρχία θα ισχύσει και για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια απάντησε ότι ο αυτονόητος κανόνας είναι ότι όλα τα νομοσχέδια ψηφίζονται κατ’ αυτό τον τρόπο.

Ερωτηθείς τι συμβαίνει με τον Αντώνη Σαμαρά και αν με την εξαίρεση αυτή επιχειρείται η απομόνωσή του απάντησε: «Υπάρχει ένας γενικός κανόνας και οι εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει καμία απομόνωση του κ. Σαμαρά».

Ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε και γενικά τι συμβαίνει με τον πρώην πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Δεν εντοπίζω ούτε αντιλαμβάνομαι κάποιον κίνδυνο αλλά δεν θυμάμαι πιο αρραγή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Νομίζω ότι ισχύει το αντίθετο. Το ότι διατυπώνονται προτάσεις δεν είναι κακό. Ο πρώην πρωθυπουργός διατυπώνει δικές του θέσεις και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ο στόχος είναι να ενισχυθεί η χώρα μας. Και παρά τις δυσκολίες προκύπτει από όλες σχεδόν τις κριτικές, τις αποφάσεις τα δημοσιεύματα που έρχονται από το εξωτερικό».

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία είπε ότι αυτή δεν ήρθε νύχτα αντίθετα εισήχθη στη Βουλή και συζητήθηκε. «Έχει σημασία αν δει κανείς την τεκμηρίωση κάθε άλλο παρά για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις μπορούμε να μιλάμε».

Για το αν τίθεται θέμα διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά απάντησε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. «Είχαμε μια έκφραση μιας αντίθεσης από έναν πρώην πρωθυπουργό και δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω κάτι τέτοιο. Εμείς προχωράμε μπροστά. Πολλά στο παρελθόν που είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη συνέχεια έγιναν αποδεκτά. Ένας από τους λόγους που η ΝΔ κρατήθηκε στον χρόνο είναι γιατί σέβεται τις απόψεις των προσώπων που ηγήθηκαν».

Η επίμαχη τροπολογία έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, και δίνει τη δυνατότητα τριετούς παραμονής για εργασία, σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τρία τελευταία τρία χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έχουν βεβαίωση από εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τους μετανάστες, ανακοίνωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαμαράς έχει εμφανιστεί κάθετος σχετικά με την τροπολογία, τονίζοντας πως «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών» και καλεί παράλληλα σε απόσυρσή της.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!

Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου!

Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».