Πληθαίνουν πλέον οι εκτιμήσεις πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι δεν θα παραμείνει στο κόμμα την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες και οι συνεργάτες του στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα μετρούσαν αν βγαίνουν τα κουκιά.

Στη μεν Κεντρική Επιτροπή για να δουν αν περνά τελικά η απόφαση διαγραφής των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Στέφανου Τζουμάκα και Νίκου Φίλη – διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τις θέσουν σε ψηφοφορία αλλά θα τις περάσουν στο συνολικό κείμενο – στη δε Κοινοβουλευτική Ομάδα τα έχουν βάλει κάτω και υπολογίζουν τις απώλειες σε περίπτωση που τα μέλη της Ομπρέλας αποχωρήσουν.

Έτσι, Πολάκης και Παππάς πρότειναν στον πρόεδρο να μην συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία πριν την Κεντρική Επιτροπή, όπως συνηθίζεται. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα να συγκληθεί το Εκτελεστικό Γραφείο, όπου οι «προεδρικοί» έχουν εξασφαλισμένη πλειοψηφία.

Οι μετριοπαθείς

Στο μεταξύ, σε επιστολή μετριοπαθών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως «πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκη των φραστικών/θυμικών υπερβολών». Το κείμενο υπογράφουν οι «προεδρικοί» Χάρης Τσιόκας, Λαμπρίδης Χρήστος, Μιχαηλιδης Ανδρέας, Ευαγγελοπούλου Ελένη, Λαμπρινίδης Φώτης και Μπουλέκος Γιάννης, με την έννοια ότι στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο διατηρούν αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό δυστυχώς ενισχύει διεργασίες ρευστοποίησης της ελληνικής κοινωνίας» τονίζουν και ζητούν διεξαγωγή του συνεδρίου τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κινήθηκε και η Σία Αναγνωστοπούλου. «Πρέπει να βρούμε τα λόγια για να ξαναφτιάξουμε το κομματικό συμφέρον, αυτό που θέλει ο κόσμος και μας κρατάει αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και τόνισε πως «πρέπει οι διαγραφές να φύγουν από το τραπέζι, είναι επίδειξη σθένους. Όταν ο Τσίπρας πήρε πίσω τη διαγραφή Πολάκη, έδειξε σθένος». Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσακαλώτου, εκτίμησε ότι, «Ζήτησε να μιλήσουμε πολιτικά. Οι συγκρούσεις ποτέ δεν έκαναν κακό. Όταν οι συγκρούσεις γίνονται τοξικές, είναι το θέμα» και τόνισε πως θα προσπαθήσει να μην γίνουν οι διαγραφές.

Και η Πέτη Πέρκα υποστήριξε πως «όλα εξαρτώνται από τη στάση του προέδρου του κόμματος» καλώντας τον κ. Κασσελάκη να πάρει πίσω την απόφασή του για τη διαγραφή των τεσσάρων και να μη τη θέσει σε ψηφοφορία, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας ζητά επανεξέταση της απόφασης των διαγραφών, ο οποίος, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα ανάλογα με τις εξελίξεις στο κόμμα.

Οι σκληροί προεδρικοί

Οι σκληροί προεδρικοί, πάντως, θεωρούν ότι μία τυχόν υπαναχώρηση στο ζήτημα των διαγραφών θα δώσει σήμα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών και επομένως θα υποστεί μεγάλη ήττα. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν βλέπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την πολιτική διεργασία και την αγωνία του προέδρου για τα περιφερειακά συνέδρια που θα παράξουν τις πολιτικές παρεμβάσεις» δήλωσε ο κ. Πέτρος Παππάς, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές απάντησε: «Οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν. Δεν έγινε κάτι για να αλλάξει αυτό. Ενα κόμμα που θέλει να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία πρέπει να εφαρμόζει τις διαδικασίες του».

Ο στενός συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη Ευάγγελος Αποστολάκης σχολίασε την ομιλία Τσακαλώτου και είπε: «Έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Εγώ πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Ο πρόεδρος έδωσε ευκαιρίες σε όλους, από το ξεκίνημα είπε “εγώ είμαι ενωτικός, ελάτε να κάνουμε δουλειά” αλλά συνάντησε αρνήσεις. Υπάρχει δρόμος και γέφυρες αλλά τα περιθώρια τελειώνουν, ο χρόνος δεν είναι άπειρος. Το κόμμα “κάθεται” στις δημοσκοπήσεις, η δουλειά που έχει να γίνει είναι πολλή και χρειάζονται όλοι». Όσο για τις διαγραφές κατέληξε στο ότι: «Δεν έκανε πρόχειρη ενέργεια (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης). Δεν το έκανε γιατί έκανε λάθος, αλλά γιατί υπήρξαν κινήσεις από ανθρώπους που προτάθηκαν για διαγραφή. Για να διορθωθεί η κατάσταση πρέπει και εκείνοι να κάνουν ορισμένα πράγματα».

«Εμείς τα παρακατιανά μέλη των 2 ευρώ, χωρίς αστική αυτοπεποίθηση, πώς παραμένουμε στο κόμμα, ενώ αποχωρεί ο “Σωτήρας” Τσακαλώτος, που έδινε υπερηφάνεια σ’ αυτό;» διερωτήθηκε ειρωνικά η πρώην βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου σε ανάρτησή της και πρόσθεσε: «Μήπως γιατί δεν είμαστε υπερφίαλοι, φαντασμένοι αλαζόνες, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς, δεν μειώνουμε και δεν υποτιμούμε κανένα και πρωτίστως σεβόμαστε τη Δημοκρατία!», ενώ και ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας μίλησε για: Ιδιόκτητη Περήφανη Προκομμουνιστική Εξωκυβερνητική Αριστερά» και υποστήριξε ότι: «Περήφανα θα περιμένω να κάνουν την περήφανη δική Τους αριστερά καθώς επιστρέφουν ριζοσπαστικά και ανανεωτικά στο περήφανο πειραγμένο κομμουνιστικό παρελθόν τους για να ξανά διαλύσουν περήφανα την Ακοα – και το ΚΚΕ εσ.».

«Κήρυκας διάσπασης»

Με αφορμή τη δημοσκόπηση της Alco και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης παρατήρησε ότι «είτε φύγουν αυτοί είτε περάσει είτε δεν περάσει η πρόταση, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα».

«Μόνος του ο Κασσελάκης δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα και εγκλωβίστηκε. Θα έπρεπε να είναι κήρυκας ενότητας και όχι διάσπασης. Πρέπει να έχει πολύ κακούς συμβούλους. Ό,τι και να κάνει τους μισούς θα τους χάσει» κατέληξε.