Από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου μέχρι και την χθεσινή αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαν περάσει 3,5 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συνέβησαν αρκετά και σημαντικά γεγονότα στη χώρα, όπως ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια, οι ακόλουθες πλημμύρες και η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά έδειξαν να μεταβάλλουν την εικόνα του κόσμου για την κυβέρνηση και εν μέρει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βάσει των δημοσκοπήσεων που είδαν τον προηγούμενο καιρό το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο η πρώτη πανελλαδική πραγματική «δημοσκόπηση» ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδίως τις περιφερειακές, όπου τα κριτήρια είναι και κομματικά – σε αντίθεση με τις δημαρχιακές που επικρατεί το κριτήριο του προσώπου που κατέρχεται ως υποψήφιο.

Επιτεύχθηκε ο στόχος του Α’ γύρου για τη Νέα Δημοκρατία

Με αυτά τα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει ως στόχο να καταλάβει όλες τις περιφέρειες επιθυμώντας οι 6 με 7 από αυτές να «βαφτούν» μπλε από την πρώτη Κυριακή. Αυτό τελικά επιτεύχθηκε, καθώς η Νέα Δημοκρατία κερδίζει από τον πρώτο γύρο τις περιφέρειες Αττικής (με τον Νίκο Χαρδαλιά), Δυτικής Ελλάδας (με τον Νεκτάριο Φαρμάκη), Ηπείρου (με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη), Κεντρικής Μακεδονίας (με τον Απόστολο Τζιτζικώστα), Νοτίου Αιγαίου (με τον Γιώργο Χατζημάρκο) και Στερεάς Ελλάδας (με τον Φάνη Σπανό). Η δε Κρήτη αποτελεί εξαίρεση αφού το κυβερνών κόμμα στήριξε τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη που επίσης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή.

Νίκος Χαρδαλιάς και Κώστας Μπακογιάννης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης, «οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 Περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Και πράγματι, κατ’ ελάχιστον επτά Περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο». Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην «πολύ σημαντική επικράτηση» του Νίκου Χαρδαλιά στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας αλλά και στα «εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν Περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος, πολύ πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας».

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στόχος ήταν η καταγραφή ικανοποιητικών επιδόσεων για τα πρόσωπα που στήριξε και η ανακοπή εκλογής από τον πρώτο γύρο του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, η οποία όμως δεν επιτεύχθηκε καθώς ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας νίκησε. Η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία της μείζονος αντιπολίτευσης φαίνεται πως δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση που κατέγραψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου. Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογώνέδειξαν ότι το κόμμα απουσιάζει από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας στον δεύτερο γύρο. Ειδικότερα, από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επίσημα, μένουν εκτός δεύτερου γύρου στις εξής περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης παρά τη δυναμική της δικής του εκλογής πριν από λίγες εβδομάδες, αφού δεν κατάφερε να περιορίσει την επικράτηση της Ν.Δ., δίνει πλέον βαρύτητα στην ανανέωση που θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλούς τομείς εντός του κόμματός του, με προοπτική την συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και ειδικότερα με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος η χώρα έχει ανάγκη «από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο. Το βλέπετε σε πολλές περιπτώσεις το βλέπετε και στη Θεσσαλία. Θα είμαστε στο πλευρό του Κουρέτα (σ.σ. του υποψήφιου περιφερειάρχη που περνά στον β’ γύρο μαζί με τον Κώστα Αγοραστό της ΝΔ). Ο Ιωακειμίδης στην Αττική έλαβε τη δεύτερη θέση (πρόκειται για τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κ. Χαρδαλιά)».

Και συνέχισε με νόημα: «Πρέπει να κάνουμε αυτό που είπε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση, χθες. Αύριο χρειάζεται ανανέωση. Αύριο χτίζουμε την νέα προοδευτική παράταση. Θα αναδείξουμε νέα πρόσωπα. Το κόμμα μας είναι ανοιχτό σε όλα τα πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι να χτιστεί η παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Δείτε τα Αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών 2023 πατώντας εδώ

Δείτε τα Αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών 2023 πατώντας εδώ