«Εδώ δεν κάνουμε απλώς έναν θεσμικό προεκλογικό διάλογο, αλλά επιχειρησιακό και πρακτικό, για να βοηθήσουμε τον πολίτη, την τοπική ανάπτυξη και τον άνεργο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, είπε ότι στην προεκλογική περίοδο οφείλουμε να αναδείξουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς εν μέσω κρίσης, σε επίπεδο δήμου, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την υποδομή και τη δυνατότητα να θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που μπορεί να μας οδηγήσει στην ολοκληρωμένη φάση του εγγυημένου επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης», ανέφερε και σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δράσει προς αυτήν την κατεύθυνση σε τρία επίπεδα.

Με τα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, μπορεί να λειτουργήσει σα θεσμός του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς «υπό συνθήκες κρίσης κανείς δεν μπορεί να νιώθει αβοήθητος και μόνος».

Σε άλλο επίπεδο, είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, μέσω των δύο «μοχλών» της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας που μπορούν να δώσουν αμέσως χιλιάδες θέσεις εργασίας, 45.000 και 120.000 αντίστοιχα.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το ξεμπλοκάρισμα από το ΣΤΕ της διαδικασίας πρόσληψης για κοινωφελή εργασία, σημειώνοντας ότι το ίδιο πρέπει να γίνει για την αυτεπιστασία. «Το τρίτο επίπεδο», των αναπτυξιακών ευκαιριών, «είναι πιο φιλόδοξο αλλά εφικτό», επισήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα του χώρου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έγιναν πολύ σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο του “Καλλικράτη” με το τελευταίο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή και ότι τα δημόσια έργα του ΕΣΠΑ που τρέχουν, αφορούν έργα σε επίπεδο δημοτικής αρχής και, τέλος, ότι υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης απορρόφησης των κονδυλίων σε τοπικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ασκούνης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, είναι στο πλευρό του πολίτη και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα προβλήματά της, έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο, «όπως θα ζητήσουμε και από τους άλλους αρχηγούς», να εμπιστευτεί η πολιτεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο ρόλος της μπορεί πράγματι να είναι σημαντικός και στο κοινωνικό και στο αναπτυξιακό επίπεδο», σημείωσε, ενώ αναφερθείς στα οικονομικά ζητήματα που έθεσε στη συνάντηση, είπε ότι από το 2009 έως σήμερα έχουμε μείωση των πόρων πάνω από 50% και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος.