Προγραμματικές συγκλίσεις και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά με περισσότερα από ένα κόμματα για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης προτείνει ο Δ. Ρέππας στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Ο κ. Ρέππας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο newsbeast.gr, μιλώντας για τις εκλογές του 2012, δεν διστάζει να πει ότι το περιεχόμενο του πρώτου μνημονίου θα μπορούσε να ήταν καλύτερο για την χώρα και όπως τονίζει «το ΠΑΣΟΚ κάνει την αυτοκριτική του και ζητά συγγνώμη, αλλά ας γνωρίζουν οι πολίτες πως έφτασε η ώρα της εθνικής αυτογνωσίας».

-Γιατί αφήσατε μια άνετη εκλογή στην Αρκαδία και μια θέση στο Επικρατείας για να ζητήσετε ψήφο στη δύσκολη Β΄ Αθήνας και μάλιστα σε τόσο δύσκολη εποχή…

Μαζί και στα δύσκολα. Στρατεύομαι στη Β΄ Αθήνας. Είναι μια περιοχή που έχει πληγεί, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, από την κρίση.

Είναι χρέος μου αυτός ο αγώνας. Μπροστά στους πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε την πολιτική μας και να ακούσουμε την κριτική τους, με υλικό το ήθος της αλήθειας και την ανάγκη της χώρας.

Φιλοδοξώ να συμβάλλω στην αποκατάσταση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης, γιατί θεωρώ πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί πάλι στη θέση του πρωταγωνιστή αν εμπιστευθεί τη βάση του. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.

Το λαογέννητο κίνημα, που συνέδεσε την παρουσία του με την εθνική και κοινωνική προσφορά να αγκαλιάσει πάλι τον κόσμο, ιδίως τη νέα γενιά.

-Το ΠΑΣΟΚ ζητά την ψήφο των πολιτών θέτοντας ενώπιον τους το δίλημμα της ακυβερνησίας, το ίδιο κάνει και η ΝΔ. Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία για τις εκλογές και η Ε.Ε. κραδαίνει πάλι τον κίνδυνο της δραχμής. Έχετε σκεφτεί ότι οι πολίτες μπορεί να ερμηνεύσουν όλα αυτά σαν εκβιαστικά διλήμματα;

Τα διλήμματα τα θέτει η ζωή. Αντιμετωπίσαμε κατά καιρούς πιεστικά διλήμματα χωρίς εύκολες επιλογές, π.χ. αναλαμβάνοντας την οικονομική διαχείριση μιας χρεωκοπημένης ουσιαστικά Ελλάδας, έπρεπε σε άμεσο χρόνο να αποτρέψουμε την κατάρρευση της χώρας και τη στάση πληρωμών.

Σήμερα ακόμη δεν έχουμε πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Χρηματοδοτούμε τις δημόσιες λειτουργίες με δανεικά. Σκεφτείτε τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, αν αυτή η στήριξη παύσει να υπάρχει.

-Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Στην πολιτική επιλέγεις μέσω των συγκρίσεων. Το ΠΑΣΟΚ φορτώθηκε εν πολλοίς, αμαρτίες άλλων. Εν συνεχεία γύρισε την πλάτη στο δέος του πολιτικού κόστους και προώθησε μια πολιτική που σε πολλές πτυχές της ήταν ανορθολογική και άδικη, αλλά εντούτοις οδήγησε σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους 22 δισ. ευρώ μέσα σε περίπου δύο χρόνια. Το 2009, η Ν.Δ. παρέδωσε πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2012 αυτό θα έχει περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 9 δισ. ευρώ το 2014, δείχνει ότι έχουμε διανύσει τα 2/3 της απόστασης για να πετύχουμε το στόχο.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει και μπορεί, με εγγυήσεις για τη σταθερή παραμονή της χώρας στο ευρώ, να φέρει σε πέρας αυτό το έργο.

Σκεφτείτε ακόμη πόσο διαφορετικά προς το καλύτερο θα ήταν τα πράγματα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή, στις αρχές του 2010, είχε δεχθεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης και στήριξης, όπως έκανε περίπου ενάμιση χρόνο μετά.

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε άλλες χώρες με ανάλογο πρόβλημα, αν είχε ακολουθήσει μια πιο παραγωγική στάση και όχι αυτή της απόλυτης υπονόμευσης, θα είχε συμβάλλει θετικά στο να ξεπεράσουμε την κρίση πιο γρήγορα και με πιο ήπιο τρόπο.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει την αυτοκριτική του και ζητά συγγνώμη, αλλά ας γνωρίζουν οι πολίτες πως έφτασε η ώρα της εθνικής αυτογνωσίας. Μια χώρα που ζει με ένα καταναλωτικό πρότυπο προωθημένο, πολύ πέραν του απαξιωμένου παραγωγικού μοντέλου της, οδηγείται με βεβαιότητα στην χρεωκοπία.

-Θα μπορούσαμε με άλλους ίσως χειρισμούς να έχουμε αποφύγει το ΔΝΤ;

Από την απόσταση της ιστορίας μπορεί να γίνουν πολλές εκτιμήσεις. Το θέμα είναι ότι εκείνη τη στιγμή οι αγορές ήταν κλειστές για την Ελλάδα και δεν υπήρχε πουθενά αλλού δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα.

Θα δεχθώ ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερο το περιεχόμενο της πρώτης συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά στη μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμη η διαχείρισή του, κάτι που επιτεύχθηκε με το δεύτερο μνημόνιο.

Πάντως, αν εμείς οι ίδιοι, μέσω της προώθησης των διαθρωτικών αλλαγών και του δημοσιονομικού εξορθολογισμού πετύχουμε η Ελλάδα να ανακάμψει, τότε δεν θα έχουμε καμία ανάγκη αυτή τη στήριξη, χωρίς την οποία σήμερα τα πράγματα θα ήταν σε απόλυτο αδιέξοδο.

-Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας υπάρχει περιθώριο κυβερνητικής προγραμματικής σύγκλισης με την Ν.Δ. ώστε αυτό το σχήμα να είναι πραγματικά κυβερνητικό σχήμα;

Είναι ευθύνη των κομμάτων να αναζητήσουν προγραμματικές συγκλίσεις για να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση σταθερής προοπτικής.

Είναι ευθύνη όμως και των πολιτών με την ψήφο τους να δώσουν σαφή εντολή για την κατεύθυνση που επιθυμούν να έχει η χώρα.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, λόγω και της θέσης του στην κομματική γεωγραφία, μπορεί να διαμορφώσει προγραμματικές συγκλίσεις και προς τα δεξιά του, με κριτήριο τον αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και προς τα αριστερά του, με κριτήριο την πολιτική αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των βαρών της κρίσης.

Δηλαδή, σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα εμπέδωνε το κλίμα μακρόπνοης σταθερότητας έχουν θέση περισσότερα του ενός ή και των δύο κομμάτων, αλλά αυτό θα είναι προϊόν της επιθυμίας του ελληνικού λαού, όπως αυτή θα εκδηλωθεί στην κάλπη.

-Έρχονται νέες μειώσεις μισθών συντάξεων και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη φορολογία. Και η κοινωνία και φυσικά η Οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο…  Δεν σας φοβίζει το καλοκαίρι του ‘12 και πολύ περισσότερο ο χειμώνας του 2013;

Αυτό που κυρίως με φοβίζει είναι το καλοκαίρι του 2012, να μετατραπεί σε βαρυχειμωνιά για την ελληνική Οικονομία. Αν κάτι δεν πάει καλά και διακοπεί η εφαρμογή του νέου προγράμματος, αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται πλέον σε νέα βάση το σύνολο των κεκτημένων της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Πιστεύω ότι η ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνακόλουθη ρευστότητα στην αγορά θα βοηθήσει, ώστε το μεν κράτος να εξοφλήσει τις οφειλές του προς ιδιώτες προμηθευτές, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, αλλά ταυτοχρόνως να χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα χωρίς το οποίο δεν πρόκειται να βγούμε από την ύφεση.

Η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις για το νέο φορολογικό σύστημα και για την εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της χώρας, σε κάθε περίπτωση όμως έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις που είχε ποτέ μετά το 2009 η Κυβέρνησή μας, για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους.

Ήδη, έχει μειωθεί κατά 105 δισ. ευρώ ή 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση, ενώ σειρά διαρθρωτικών αλλαγών είναι σε προωθημένο στάδιο ή έχουν προχωρήσει, όπως αυτή για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση για τη μείωση του Κράτους που σημαίνει μείωση δαπανών, μείωση δομών και μείωση προσωπικού στη βάση όμως επιχειρησιακού σχεδίου που υποστηρίζει αυτή τη μεταρρύθμιση.