Στις 27 και 28 Δεκεμβρίου τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) γιορτάζουν τα 18α γενέθλιά τους, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Ακαδημίας.

Το εορταστικό διήμερο των ΑΣΚΙ, περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις με τους δημιουργούς τους ,παζάρι παλαιών και νέων εκδόσεων με βιβλία και περιοδικά για τη λογοτεχνία, την πολιτική όπως και σπάνιες, εξαντλημένες εκδόσεις για τη σύγχρονη ιστορία και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 27 του Δεκέμβρη, με χαιρετισμό του προέδρου των ΑΣΚΙ, Σπύρου Ασδραχά και του Nίκου Πετραλιά, εκ μέρος τους Σωματείου «Φίλων των ΑΣΚΙ».

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της νέας έκδοσης των ΑΣΚΙ και του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» με τίτλο «Η ελληνική νεολαία στον 20ο αιώνα. Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις» από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Έφη Αβδελά, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Ηλίας Νικολακόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Γιαννουλόπουλος.

Το απόγευμα, στις 17:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου, «Μακρόνησος» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Βαρδή Βαρδινογιάννη, Ηλία Γιαννακάκη, Στρατή Μπουρνάζο και Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Την επόμενη ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μπέικου «Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ…», με ομιλητές τους: Τασούλα Βερβενιώτη, Μαρία Μπέικου, Ιωάννα Παπαθανασίου και Ανταίο Χρυσοστομίδη. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Φώτης Προβατάς ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο, θα διαβάσει ο Στάθης Γράμψας και την εκδήλωση συντονίζει ο Φώτης Προβατάς