Με την πρώτη ευρωπαϊκή ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Άχμεντ», ένα βουβό φιλμ του 1926, που θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, ανοίγει, την προσεχή Δευτέρα, η «αυλαία» του 7ου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων «Animateka», στη Σλοβενία.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ιγκόρ Πράσελ, το φεστιβάλ θα εστιάσει φέτος σε «αβάν-γκαρντ» ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Από τη Δευτέρα έως τις 12 Δεκεμβρίου, θα περάσουν από τις οθόνες του φεστιβάλ περίπου 540 ταινίες, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από τη γερμανική, αλλά και την ιαπωνική παραγωγή κινουμένων σχεδίων.

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πρόγραμμα ευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού, ενώ στο παραδοσιακό «μενού» του «Animateka» περιλαμβάνονται διαγωνισμοί για ταινίες από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά και νέους, όπως επίσης και για την καλύτερη ταινία στον κόσμο.

Οι ταινίες του φεστιβάλ θα προβληθούν σε δύο κινηματογράφους, στη Λιουμπλιάνα, ενώ από τις 16-18 Δεκεμβρίου, το φεστιβάλ θα «ταξιδέψει» στο Μάριμπορ.