O Marc Marquez ήταν ξεκάθαρα ο ταχύτερος στις δοκιμές που έκαναν οι ομάδες της Honda και της Yamaha στην νέα πίστα του Austin στις ΗΠΑ. Επικράτησε του συναθλητή του στη Repsol Honda, Dani Pedrsoa με διαφορά 0,6 δευτ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων ο Marc Marquez λίγο πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP στις 7 Απριλίου με τον αγώνα στο Qatar. Τις δύο πρώτες ημέρες ήταν ο ταχύτερος σε μια πίστα όπου κανείς δεν έχει οδηγήσει ξανά. Η έλλειψη εμπειρίας διευρύνει την επιτυχία του 20χρονου rookie.

Ο πρωταθλητής της Moto2 το 2012 αντικατέστησε τον Casey Stoner στην εργοστασιακή ομάδα της Honda. Οι επιδόσεις του δίνουν πια το δικαίωμα να ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να επαναλάβει τον θρίαμβο των Max Biaggi (1998) και του Jarno Saarinen (1973). Οι δύο οδηγοί είναι οι μόνοι στην ιστορία που έχουν κερδίσει στον πρώτο αγώνα που συμμετείχαν στην μεγάλη κατηγορία των GP.

Ό,τι κι αν γίνει πάντως στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος το βράδυ της 7ης Απριλίου στον νυχτερινό αγώνα του Qatar, ο Marquez έχει πατήσει για τα καλά πόδι στην ελίτ του MotoGP. Στις δοκιμές όπου ήταν παρούσα η ισχυρή 3άδα του πρωταθλήματος, Pedrosa, Lorenzo, Rossi, ήταν ο ταχύτερος όλων διευρύνοντας μάλιστα σημαντικά τις διαφορές τους κατά την 3η ημέρα των δοκιμών.

Οι οδηγοί της Yamaha, Lorenzo και Rossi δεν οδήγησαν την 3η ημέρα, οπότε και ο Marquez ανέβασε τη διαφορά από τον συναθλητή του στην Repsol Honda στα 0,617δ. Μέχρι τις δοκιμές στην πίστα του Τέξας ο Pedrosa ήταν πάντα ταχύτερος όλων. Με τον Marquez να μειώνει όμως διαρκώς τη διαφορά του, καθώς συνήθιζε τη νέα του μοτοσυκλέτα.

«Η τελευταία αυτή ημέρα ήταν πολύ καλή για εμένα» είπε ο Marquez. «Από την αρχή αισθάνθηκα καλά στην πίστα κι έτσι το πρωί της 3ης ημέρας δοκιμάσαμε κάποιες εντελώς νέες ρυθμίσεις που έφεραν και μεγάλη βελτίωση στους χρόνους».

«Μετά το μεσημέρι σκεφτόμαστε να κάνουμε μια προσομοίωση αγώνα (συνεχής οδήγηση επί 45 λεπτά) όμως στο τέλος καταναλώσαμε όλο το χρόνο δουλεύοντας πάνω στα ηλεκτρονικά.»

«Ήταν πολύ σημαντικό που ήρθαμε να κάνουμε δοκιμές γιατί εδώ θα γίνει ο δεύτερος αγώνας της χρονιάς. Είναι μια πίστα με έντονο ανάγλυφο – ειδικά το πρώτο τμήμα της και γρήγορη. Τώρα πάντως ξέρουμε την πίστα αρκετά καλά και έχουμε μια καλή βάση να πατήσουμε όταν έρθουμε εδώ για τον αγώνα».

Ο Marquez θα βρεθεί με όλους τους οδηγούς του 2013 αυτή τη φορά, στην τρίτη και τελευταία περίοδο δοκιμών που θα πραγματοποιηθεί στην πίστα της Jerez στην Ισπανία, από 23-25 Μαρτίου. Εκεί θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό η εικόνα και οι συσχετισμοί με τους άλλους οδηγούς.

Ακολουθούν οι καλύτεροι γύροι των οδηγών κατά την πρώτη παρουσία μοτοσυκλετών MotoGP στην πίστα «Circuit of the Americas» – COTA του Austin στο Texas. Εκτός από τις εργοστασιακές Yamaha και Honda, δοκιμές έκαναν και οι LCR Honda με τον Stefan Bradl. Επίσης έδωσαν το παρόν ο Blake Young με την CRT της Attack-Kawasaki την 3η ημέρα και ο Michael Barnes την 2η με το Suzuki της BCL.

1. Marc Marquez ESP Repsol Honda (RC213V) 2m 3.281s (60 γύροι)
2. Dani Pedrosa ESP Repsol Honda (RC213V) 2m 3.898s (24 γ.)
3. Stefan Bradl GER LCR Honda (RC213V) 2m 4.225s (43 γ.)
4. Jorge Lorenzo ESP Yamaha Factory (YZR-M1) 2m 4.351s (65 γ.)
5. Valentino Rossi ITA Yamaha Factory (YZR-M1) 2m 4.960s (67 γ.)
6. Blake Young USA Attack Performance (Kawasaki CRT) 2m 12.186s (42 γ.)
7. Michael Barnes USA GPTech (BCL-Suzuki CRT) 2m 13.993w (22 γ.)

Ταχύτερος 2ης ημέρας:
Marc Marquez ESP Repsol Honda 2m 3.853s

Ταχύτερος 2ης ημέρας
Marc Marquez ESP Repsol Honda 2m 4.619s

Δείτε στο video πλάνα της Repsol Honda από την τρίτη ημέρα των δοκιμών.