Με μια ειδική χημική επίστρωση, οι δρόμοι θα μεταβάλλονται σε «μπαταρίες» φωτός. Και τη νύχτα θα το εκπέμπουν, για να βλέπουν καλύτερα οι οδηγοί πού… το πάει ο δρόμος!

Επιστημονική φαντασία; Ίσως. Πάντως η φίρμα Pro-Tec που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, πιστεύει ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά.

Στους αυτοκινητόδρομους η νυχτερινή οδήγηση δεν είναι, συνήθως, πρόβλημα για τον οδηγό. Γιατί κατά κανόνα (όχι στην Ελλάδα της κρίσης πάντως) είναι φωτισμένοι, φέρουν ορατή διαγράμμιση, προσφέρουν άπλετο χώρο για διόρθωση τυχόν λάθους και είναι χαραγμένοι είτε σε ευθείες είτε σε ανοιχτές, σταθερές καμπές, ώστε να μην προκύπτουν άσχημες εκπλήξεις για τον οδηγό.

Στους επαρχιακούς δρόμους όμως τα πράγματα δυσκολεύουν τη νύχτα. Χωρίς σταθερή χάραξη και προβλέψιμες στροφές, χωρίς ορατότητα στις καμπές, χωρίς φωτισμό και συχνά χωρίς ορατή διαγράμμιση, οι δρόμοι αυτοί αποτελούν «πρόσκληση σε ατύχημα».

Ειδικά για τους μοτοσυκλετιστές τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο στις στροφές, όταν η κλίση της μοτοσυκλέτας μειώνει την αποτελεσματικότητα των φώτων και τα όρια του δρόμου -άρα και τα σημεία αναφοράς- χάνονται. Είναι σαν να πλέεις στο σκοτάδι, στο διάστημα, χωρίς ούτε ένα σημείο αναφοράς.

Όλα αυτά υπόσχεται να διορθώσει, εφόσον περάσει με επιτυχία τα τεστ, μια χημική σύνθεση της εταιρείας Pro-Tec. Το υλικό ψεκάζεται πάνω στον ασφαλτοτάπητα, όπου μετά από 4 ώρες σκληραίνει, σχηματίζοντας μια διαφανή επίστρωση. Το εξαιρετικό είναι πως η επίστρωση αυτή έχει μια μοναδική ιδιότητα: απορροφά το ηλιακό φως κατά την ημέρα και το εκπέμπει πάλι κατά τις βραδινές ώρες.

Δηλαδή, αφού καλυφθεί ένας δρόμος με αυτήν, γίνεται το βράδυ ορατός από μόνος του, όχι βέβαια ότι θα χρειάζεται να φοράτε γυαλιά ηλίου. Έτσι οι εποχούμενοι θα μπορούν να διακρίνουν πού και πώς εξελίσσεται ο δρόμος πέρα από την ακτίνα δράσης των φώτων.

Η επικάλυψη παρότι την μέρα είναι διαφανής, τη νύχτα μπορεί να ακτινοβολεί χρωματισμένο φως, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ασφάλεια της οδήγησης. Για παράδειγμα η κόκκινη επικάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει επικίνδυνες στροφές, προειδοποιώντας τον οδηγό έγκαιρα.

Πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία και ταιριάζει μια χαρά σε χώρες όπου λόγω οικονομικής στενότητας έχει διακοπεί ο ηλεκτροφωτισμός των δρόμων, ενώ διαθέτουν σχεδόν διαρκώς ηλιοφάνεια…