Ποιος Πάπας, Ποια Harley, Ποιο δερμάτινο; Πολλά τα ερωτήματα που γεννώνται αλλά μην ανησυχείτε, εξηγούμε αμέσως.

Η Harley Davidson δώρισε τον περασμένο Ιούνιο στον νέο και νυν Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας, τον Αργεντινό Φράνσις, μία Dyna Super Glide σε μία ιδιόμορφη «τελετή». Η μοτοσυκλέτα παραδόθηκε στον Πάπα όταν 35.000 φαν της Harley Davidson συνέρρευσαν στη Ρώμη για τον εορτασμό των 110ων γενεθλίων της αμερικάνικης εταιρείας.

Πολλοί από αυτούς τον ακολούθησαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ώστε να πάρουν την ευλογία του. Πάρκαραν τις μοτοσυκλέτες τους στην Via della Conciliazione, δημιουργώντας το αδιαχώρητο, όμως ο σκοπός ήταν «ιερός».

Για να είναι πλήρες το δώρο, η εταιρεία του χάρισε μαζί κι ένα γνήσιο μαύρο δερμάτινο μπουφάν από την κολεξιόν της Harley Davidson. Ο ποντίφικας διόλου δεν προσβλήθηκε, απεναντίας ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν μπορεί να οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα.

Δέχτηκε ωστόσο τα αξίας άνω των 12.000 ευρώ δώρα και το καλύτερο που μπορούσε να κάνει είναι να ευλογήσει τα δύο αντικείμενα και να τα υπογράψει. Έτσι αυτόματα απέκτησαν συλλεκτική αξία και για κάποιους κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: κάτι από «Θεϊκό» άγγιγμα.

Μετά από ώριμη σκέψη και περίπου έξι μήνες, η μοτοσυκλέτα αξιοποιήθηκε όσο καλύτερα μπορούσε από τον Πάπα Φράνσις. Δόθηκε σε δημοπρασία ώστε τα χρήματα από την πώληση να πάνε για καλό σκοπό.

Η δημοπρασία έγινε τελικά στο Παρίσι από τους Bonhams και πραγματικά το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους ήταν εξαιρετικά έντονο. Επί έξι λεπτά κράτησε η διαδικασία πλειοδοσίας, χρόνος που θεωρείται αρκετά μεγάλος και δείχνει το ενδιαφέρον για την αγορά της.

Τελικά η τιμή έφτασε τις 241.500 ευρώ για τη μοτοσυκλέτα με την υπογραφή του Πάπα στο ρεζερβουάρ και άλλες 57.000 ευρώ για το μπουφάν! Το σύνολο των 298.500 ευρώ θα διατεθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas για την ανακαίνιση ενός ξενώνα για αστέγους στη Ρώμη που κάνει και διανομή συσσιτίου.

Ο Ben Walker, υπεύθυνος για τις δημοπρασίες μοτοσυκλετών στους Bonhams, είπε: «Είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε και είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη φιλανθρωπία. Η τιμή που πιάσαμε πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για μια Harley-Davidson του 21ου αιώνα και σίγουρα είναι για ένα δερμάτινο μπουφάν της εταιρείας».

Η τιμή εκκίνησης για την Dyna Super Glide ήταν μόλις 12.000 ευρώ, όμως ο Walker είχε δηλώσει οτι παράμενε μυστήριο το πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και η ιδιότητά του την τελική τιμή πώλησης.

«Σε όλη μου την καριέρα δεν έχω συναντήσει ποτέ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μάλιστα τόσο γενικευμένο για μια μοτοσυκλέτα απ’ ότι για αυτήν εδώ. Είχαμε προσφορές από όλο τον κόσμο» είχε δηλώσει στο BBC πριν την δημοπρασία.