Η σουηδική Öhlins έβγαλε στην αγορά μια «Μονάδα Ελέγχου Αναρτήσεων» (SCU) η οποία αναβαθμίζει τη λειτουργία της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης που φορά από μαμά της η Ducati Multistrada 1200S –τo μοντέλα πριν το 2013.

Mε αυτά τα λίγα γραμμάρια τυπωμένων κυκλωμάτων σε ένα κομμάτι πυριτίου η παθητική ανάρτηση της ιταλικής μοτοσυκλέτας μετατρέπεται σε ημί-ενεργητική.

Οι ιδιοκτήτες προηγούμενων Ducati Multistrada 1200S, που ίσως νιώθουν μειονεκτικά τώρα που η Ducati παρουσίασε το νέο μοντέλο 2013 εξοπλισμένο με την ημί-ενεργητική ανάρτηση Skyhook (με αμορτισέρ και πιρούνι Sachs), μπορούν να ηρεμήσουν.

Η αναβάθμιση της ανάρτησής τους είναι απλή: ξεφισώνουν κάτω από τη σέλα της Mutlistrada την στάνταρ ECU της Ducati και στη θέση της συνδέουν το ηλεκτρονικό κουτάκι της Öhlins. Αυτό είναι όλο κι όλο: plug and play.

Η μονάδα της Öhlins επιτρέπει επίσης την κανονική χρήση των τεσσάρων διαμορφώσεων λειτουργίας αναρτήσεων που προσφέρει η Multistrada.

Η ημι-ενεργητική ανάρτηση της σουηδικής εταιρείας χρησιμοποιεί την εκτεταμένη εμπειρία της από τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike. Το επόμενο βήμα θα είναι πιθανότατα η παρουσίαση ημί-ενεργητικών αναρτήσεων και για τα υπόλοιπα μοντέλα της Ducati όπως οι 1199 Panigale S και Ducati 1199 Panigale R που φορούν το σύστημα της Sachs.

Έτσι κι αλλιώς η δύσκολη δουλειά έχει γίνει από τους Σουηδούς, δηλαδή η αποκωδικοποίηση της ECU που χρησιμοποιεί η Ducati.

Το ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα ανάμεσα στους αγοραστές της Ducati, η Sachs δεν έχει την αίγλη της Öhlins. Θεωρούν πως μια κορυφαία μοτοσυκλέτα σαν την Panigale θα έπρεπε να χρησιμοποιεί μόνον κορυφαίες αναρτήσεις –κι αυτό ανεξάρτητα από το πως λειτουργούν στην πράξη οι αναρτήσεις της Sachs.

Πάντως για λόγους εμπορικής αβρότητας, δεν είναι πιθανόν η Öhlins να προκαταλάβει την Ducati και να προσφέρει τη δική της λύση για τις Panigale πριν την Ducati.

Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένει μέχρι οι Ιταλοί να παρουσιάσουν μια ημι-ενεργητική ανάρτηση για τις Panigale στην φετινή Έκθεση EICMA του Μιλάνου και μετά θα παρουσιάσει μάλλον ένα σετ αναβάθμισης για τις προ του 2014 Panigale.