Η Σινέντ Ο’ Κόνορ ήταν μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες της Ιρλανδίας — αλλά η σύντομη και τραγική ζωή της στιγματίστηκε από δυστυχία. Η αμφιλεγόμενη νικήτρια των Grammy, η οποία πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 56 ετών, έγινε πρωτοσέλιδο για τους τέσσερις αποτυχημένους γάμους της, τη μάχη της με τη διπολική διαταραχή και τον τραγικό θάνατο του έφηβου γιου της Shane το 2022.

Ωστόσο, τα προβλήματα της τραγουδίστριας του «Nothing Compares 2 U» ξεκίνησαν πολύ πριν γίνει γνωστή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς πέρασε μια παιδική ηλικία γεμάτη κακοποίηση στα χέρια της μητέρας της. «Διεύθυνε έναν θάλαμο βασανιστηρίων», είχε πει η Ο’ Κόνορ με δάκρυα στα μάτια στον Δρ. Φιλ για την μαμά της, Τζοχάνα Ο’ Γκρέιντι. «Η πιο παλιά μου ανάμνηση, μου λέει ότι δεν έπρεπε να είχα γεννηθεί. Δεν με ήθελε… Ήταν ένα άτομο που έπαιρνε χαρά, χαμογελούσε πληγώνοντάς με». Σύμφωνα με την τραγουδίστρια η σωματική και συναισθηματική κακοποίηση της μητέρας της συνεχίστηκε μέχρι που έφυγε από το σπίτι σε ηλικία 13 ετών.

Δύο χρόνια αργότερα, η έφηβη Sinéad O’Connor καταδικάστηκε για κλοπή καταστημάτων και στη συνέχεια αναγκάστηκε να περάσει 18 μήνες σε ένα άσυλο για «κακοποιημένες γυναίκες». «Ποτέ δεν έχω βιώσει -και πιθανότατα δεν θα βιώσω ποτέ τέτοιο πανικό, τρόμο και αγωνία για οτιδήποτε», θυμήθηκε η O’Connor για την οδυνηρή εμπειρία σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Spin.

Το 1985, όταν η O’Connor ήταν 18 ετών, η ζωή της πήρε άλλη μια τραγική τροπή όταν η μαμά της πέθανε, αφού έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της σε έναν παγωμένο δρόμο και έπεσε πάνω σε λεωφορείο. Ο θάνατος άφησε την τραγουδίστρια να παλεύει με αντικρουόμενα συναισθήματα. «Μισώ το να μην μπορώ να την αγαπήσω», αποκάλυψε η O’Connor το 2017, λέγοντας ότι τελικά είχε συγχωρήσει τη μητέρα της για την κακοποίησή της. «Μισώ που δεν μπορώ να την αγκαλιάσω και να της πω ότι την αγαπώ και να της λέω ότι είναι καλά . Θα την είχα φροντίσει αλλά το απόλυτο τέρας» είχε πει η τραγουδίστρια, μεταδίδει η New York Post.

«Μου λείπει φρικτά και πονώ πολύ για αυτήν», συνέχισε. «Νομίζω ότι αυτό είναι μέρος από το οποίο προέρχεται το ένστικτο της αυτοκτονίας μου – είναι ότι θέλω τη μητέρα μου. Δεν μπορώ να περιμένω την ημέρα που θα φτάσω πραγματικά στον παράδεισο για να μπορέσω να δω τη μητέρα μου ξανά».

Η ερωτική ζωή του O’Connor αμαυρώθηκε εξίσου από θλίψη και ανατροπές. Έκανε τέσσερα παιδιά και τέσσερις γάμους. Η σχέση της, με τον μουσικό παραγωγό John Reynolds, της χάρισες τον γιο της Jake το 1987. Λίγο αργότερα, η O’Connor ξεκίνησε μια σχέση με τον Ιρλανδό δημοσιογράφο John Waters, με τον οποίο υποδέχτηκε την κόρη Roisin το 1996. Ωστόσο, το ζευγάρι σύντομα χώρισε και έδωσε μια , πολυδιαφημισμένη δικαστική μάχη για την επιμέλεια του κοριτσιού τους. Η O’Connor συμφώνησε τελικά να αφήσει τον Roisin να ζήσει με τον Waters.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η O’Connor καλωσόρισε άλλα δύο παιδιά. Το 2004, γέννησε τον γιο Shane, πατέρα του τραγουδιστή Donal Lunny και το 2006, γέννησε τον γιο Yeshua, πατέρα του Frank Bonadio. Η O’Connor είχε επίσης άλλους τρεις αποτυχημένους γάμους, ο καθένας από τους οποίους κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο τέταρτος γάμος της, με τον θεραπευτή Barry Herridge, έληξε μετά από μόλις μια εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η O’Connor είχε πάλευε πολύ με ψυχικές ασθένειες και αποκάλυψε το 2007 ότι έδινε μάχη με τη διπολική διαταραχή. Το 2017, άφησε τους θαυμαστές της φοβισμένους αφού δημοσίευσε μια δακρυσμένη ηχογράφηση στο Twitter λέγοντας ότι ένιωθε μόνη από τότε που έχασε την επιμέλεια του γιου Shane τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

«Είμαι μόνη μου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας στη ζωή μου», δήλωσε η O’Connor στο βίντεο, που ηχογραφήθηκε σε Travelodge στο Νιου Τζέρσεϊ όπου ζούσε τότε. Τον περασμένο Ιανουάριο, το πιο σπαρακτικό γεγονός της ζωής της O’Connor συνέβη όταν ο Shane αυτοκτόνησε σε ηλικία 17 ετών.

Η O’Connor -η οποία είχε χάσει την επιμέλεια του Shane το 2013 – ήταν συντετριμμένη από τον θάνατό του γιου της. «Αποφάσισα να ακολουθήσω τον γιο μου. Δεν έχει νόημα να ζεις χωρίς αυτόν», έγραψε αργότερα στο Twitter. Το τελευταίο της tweet, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ήταν ένας φόρος τιμής στον Shane. «Ζω ως νεκρό πλάσμα της νύχτας μετά τον θάνατό του», έγραψε η τραγουδίστρια. «Ήταν ο έρωτας της ζωής μου, το λυχνάρι της ψυχής μου».

Η αιτία θανάτου της O’Connor δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ο στενός της κύκλος επιβεβαίωσε τον θάνατό της λέγοντας: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας Sinéad. Η οικογένειά της και οι φίλοι της είμαστε συντετριμμένοι και έχουμε ζητήσει ιδιοτικότητα αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή».