Ο Κόντο Νισιμούρα απέχει πολύ από τον τυπικό βουδιστή μοναχό. Είναι ένας καλλιτέχνης make up artist, LGBTQ ακτιβιστής και, από το 2021, ένας από τους Next Generation Leaders του TIME. Από τότε που πήρε συνέντευξη από το Tricycle το 2017, ο Νισιμούρα έχει παρουσιαστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό.

Οι βουδιστές μοναχοί συνήθως εκπαιδεύονται να ζουν λιτά, φορώντας απλές ρόμπες και λίγα αξεσουάρ. Ο Κόντο Νισιμούρα ωστόσο δεν ήθελε να περιοριστεί στα στερεότυπα των ταυτοτήτων και των φύλων. Φροντίζει το ναό της οικογένειάς του στο Τόκιο, ενώ παράλληλα εργάζεται ως make up artist. «Είμαι ταυτόχρονα αρχαίος και μοντέρνος», λέει ο Νισμούρα, 32 ετών.

Την προηγούμενη ημέρα, εργάστηκε 13 ώρες ως διευθυντής μακιγιάζ για τον τελικό της Μις Υφήλιος Ιαπωνία, καθοδηγώντας μια ομάδα έξι βοηθών για να εξασφαλίσει ότι οι διαγωνιζόμενες, οι κριτές και οι πρώην νικητές θα ήταν όλοι υπέροχοι. Η καριέρα του στο μακιγιάζ και ο ακτιβισμός του του χάρισαν μια εμφάνιση στην εκπομπή Queer Eye του Netflix: We’re in Japan! το 2019, ενώ στους πελάτες του περιλαμβάνονται το μουσικό αδελφικό δίδυμο Chloe x Halle και η Christina Milian.

Το ταξίδι του στην ανακάλυψη της σεξουαλικότητάς του

Ο Νισιμούρα δεν ήταν πάντα τόσο άνετα να ζει και με τις δύο πλευρές του εαυτού του, αλλά ελπίζει ότι το να μοιραστεί το ταξίδι του μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους.

Αν και μεγάλωσε βλέποντας τους γονείς του, και οι δύο μοναχοί, να προεδρεύουν σε κηδείες και τελετές λατρείας των προγόνων στον 500 ετών βουδιστικό ναό τους, ο ακτιβιστής δεν θέλησε ποτέ να ακολουθήσει τα βήματά τους. Πάντα πίστευε ότι η βουδιστική ζωή ήταν ασυμβίβαστη με την ταυτότητά του. Εκείνη την εποχή, δεν έβλεπε το νόημα της ψαλμωδίας και το ξύρισμα του κεφαλιού του ήταν αδιανόητο, επειδή λάτρευε τα μακριά μαλλιά. «Ως παιδί που λάτρευε τις πριγκίπισσες της Ντίσνεϊ, ήταν το εντελώς αντίθετο από αυτό που ήθελα να γίνω και αυτό που αγαπούσα», λέει.

Ο Νισιμούρα ήξερε από μικρή ηλικία ότι τον έλκυαν οι άνδρες και θεωρεί τον εαυτό του «gender-gifted», ένας όρος που περιγράφει κάποιον του οποίου η έκφραση του φύλου υπερβαίνει το δυαδικό σύστημα. Αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων στην Ιαπωνία, ο Νισιμούρα αισθανόταν ντροπή για τη σεξουαλικότητά του και κρατούσε τον εαυτό του κλειστό για να αποφύγει τον εκφοβισμό από τους συμμαθητές του.

Η μετακόμιση στη Νέα Υόρκη, οι νέοι ορίζοντες και το come out στους γονείς του

Οι σπουδές στη Σχολή Σχεδίου Parsons στη Νέα Υόρκη του επέτρεψαν να βρει την αποδοχή ως LGBTQ άτομο. Η επιθυμία του να εκφραστεί πλήρως και να δυναμώσει πνευματικά του έδωσε το θάρρος να αγκαλιάσει τις βουδιστικές του ρίζες. Στα 24 του, ξεκίνησε την εκπαίδευση μοναχών στην Ιαπωνία, ενώ ταξίδευε μπρος-πίσω στις ΗΠΑ για να εργαστεί ως make up artist. Την ίδια χρονιά, έκανε στους γονείς του το come out. Προς έκπληξή του, ο πατέρας του, καθηγητής βουδιστικών σπουδών, είπε στον Νισιμούρα να ζήσει τη ζωή που θέλει.

Αλλά ο Nishimura εξακολουθούσε να ανησυχεί για το αν θα μπορούσε να παραμείνει αληθινός στον εαυτό του αν έπρεπε να εγκαταλείψει το πάθος του για το μακιγιάζ και τη μόδα για να γίνει μοναχός – και αν η σεξουαλικότητά του θα γινόταν ποτέ αποδεκτή από τους υπόλοιπους ανθρώπους της πίστης του. Ένας αξιοσέβαστος δάσκαλος έλυσε τις αμφιβολίες του. «Όλοι μπορούν να είναι εξίσου απελευθερωμένοι», θυμάται ο Νισιμούρα να λέει. «Ο Βουδισμός αποδέχεται και δεν αρνείται κανέναν με βάση τη σεξουαλικότητά του ή το χρώμα του ή την εθνικότητά του ή το φύλο του ή την αναπηρία του».

Ο βουδισμός και οι δύο κόσμοι

Αυτή η συμβουλή βοήθησε τον νεαρό να ζήσει με αυτοπεποίθηση και στους δύο κόσμους. Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε διάστημα δύο ετών, πιστοποιήθηκε ως μοναχός το 2015. Είναι σύνηθες για τους μοναχούς στην Ιαπωνία να ασκούν και άλλα επαγγέλματα. Ο Νισιμούρα επιλέγει να προωθεί τις βουδιστικές διδασκαλίες, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους ανθρώπους μέσω της μόδας και της ομορφιάς.

Πιστεύει ότι ο βουδισμός και το μακιγιάζ, αν και φαινομενικά αντιφατικά, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. «Όλοι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην ύπαρξή τους. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιώ διαφορετικά μέσα, αλλά τους βοηθάω να νιώθουν αυτοπεποίθηση σωματικά και ψυχικά», λέει.

Έχει επίσης ως αποστολή να διαδώσει το μήνυμα της ισότητας στον Βουδισμό. Δίνει ομιλίες για θέματα LGBTQ και ελπίζει να εμπνεύσει τους ηγέτες να αλλάξουν τους νόμους -ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, η οποία επί του παρόντος δεν έχει καμία εθνική νομοθεσία που να προστατεύει τα LGBTQ άτομα από τις διακρίσεις.

Ο Nishimura εξακολουθεί να ζει στο ναό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε -διατηρώντας τον καθαρό και εκτελώντας τελετουργίες μαζί με τους γονείς του- όταν δεν ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας μακιγιάζ. Δεν τηρεί την αυστηρή ρουτίνα που έμαθε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, καθώς πιστεύει ότι η επανάληψη των ίδιων καθηκόντων ξανά και ξανά περιορίζει την ικανότητά του να αναπτυχθεί και να επιφέρει αλλαγές. Η μόνη πραγματική σταθερά είναι ο διαλογισμός, ο οποίος, όπως λέει ο Nishimura, τον βοηθά να βρει ισορροπία στο μυαλό του.