Όταν το 2009 η έκθεση της αυτοψίας για τα αίτια του θανάτου του Michael Jackson έκανε αναφορά σε «οξεία δηλητηρίαση από προποφόλη», οι θαυμαστές του δεν ήταν οι μόνοι που αναρωτήθηκαν γιατί του χορηγήθηκε ενδοφλεβίως αυτό το ισχυρό αναισθητικό, προκειμένου να κοιμηθεί.

Ο δε γιατρός του, Conrad Murray, λόγω αυτού αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και δικάζεται στο Λος Άντζελες.

Η προποφόλη δεν είναι βοηθητικό ύπνου, ισχυρίζεται η αναισθησιολόγος Beverly Philip. Έχει όμως μια άλλη ιδιότητα, στην οποία τώρα έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται οι ειδικοί. «Δεν είναι ναρκωτικό σαν την ηρωίνη, αλλά σε “ανεβάζει”» λέει ο αναισθησιολόγος Ethan Bryson από το Mount Sinai Medical Center στη New York.

«Σε κάνει να νιώθεις εκτός πραγματικότητας και σε κάνει να ξεχνάς… Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε ασθενείς με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, που αποζητούν τη λήθη μέσα από την προποφόλη» προσθέτει.

Ο Jackson, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικο, είχε πει ότι και ο ίδιος είχε κακοποιηθεί σωματικά και ψυχικά από τον πατέρα του.

«Αν θέλετε να εξάγεται κάποια συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση της προποφόλης από τον Jackson και τη σεξουαλική κακοποίηση, θα πρέπει να τη συνδέσετε με την κακοποίηση που δέχτηκε ως παιδί και ότι αυτή που ειπώθηκε ότι διέπραξε σε κάποιο άλλο παιδί εκείνος» λέει ο Bryson.

Όταν χορηγήθηκε προποφόλη σε έναν άντρα για να αντιμετωπίσει τους πονοκεφάλους του, του «άρεσε» τόσο πολύ που κατάφερε να τη βρει από κτηνιάτρους… Αυτό ο άντρας πέθανε από υπερβολική δόση.

Το 2009 μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της από προποφόλη. Μία φίλη της ήταν νοσοκόμα και είχε πρόσβαση στο φάρμακο.

Το 30%, ίσως και περισσότερο, των χρηστών προποφόλης τελικά πεθαίνουν, αναφέρει ο πρόεδρος της Αναισθησιολογικής Εταιρείας της Καλιφόρνια, Dr. Kenneth Pauker.

Στην περίπτωση του Jackson η προποφόλη προκάλεσε καρδιακή ανακοπή. Αντίθετα με άλλα αναισθητικά, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να αναστρέφει τη δράση της προποφόλης και δεν υπάρχει τρόπος για να σωθεί κάποιος που παίρνει πολύ προποφόλη.

Αυτό εξηγεί σε μια μελέτη 25 ατόμων που έκαναν υπερβολική χρήση προποφόλης, οι επτά πέθαναν.

Πέρυσι, θορυβημένη από την αυξανόμενη χρήση της προποφόλης, η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολογίας έκανε επίσημη πρόταση στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών να την κατηγοριοποιήσει ως ελεγχόμενη ουσία, αλλά από τότε δεν έχει γίνει κάτι.