Αν και οι ελπίδες του να εκλεγεί είναι μηδαμινές, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Δίκαιος Σκοπός» φιλοδοξεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην κόντρα του ηγετικού διδύμου για την προεδρία

Η στενή… γνωριμία του πάλαι ποτέ πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, με τις φυλακές της Σιβηρίας, μετά την απόπειρά του να αναμειχθεί στην πολιτική και να εναντιωθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ήταν προφανώς αρκούντως αποτρεπτικό παράδειγμα για κάθε Ρώσο δισεκατομμυριούχο που θα σκεφτόταν να επεκτείνει τις δραστηριότητές του έξω από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ωστόσο, ο 46χρονος Μιχαήλ Προχόροφ, που εξελέγη πρόεδρος του νέου κεντροδεξιού κόμματος «Δίκαιος Σκοπός», και εκφράζει τη φιλοδοξία να είναι ο επόμενος διάδοχος του Πούτιν, κάνει καλά ζυγισμένες κινήσεις, όπως και στην επιχειρηματική δράση του.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Onexim σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», με προσωπική περιουσία ύψους 18 δισ. δολαρίων, φέρεται να έχει λάβει «χρίσμα» από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να δημιουργήσει το αντίπαλον δέος στην «Ενωμένη Ρωσία» που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Δούμα.
Ο 46χρονος μεγιστάνας προς το παρόν προσπαθεί να μην εμφανίζεται ως αχυράνθρωπος και σε αυτό τον βοηθά το προφίλ του, που ουδεμία σχέση έχει με την παραδοσιακή πολιτική σκηνή της Ρωσίας. Είναι ψηλός, δίνει την εντύπωση του συνεσταλμένου, αλλά έχει ένα αρκετά πικάντικο παρελθόν.

Όπως αναφέρει σήμερα σε εκτενές δημοσίευμα το «Έθνος», τα Χριστούγεννα του 2007, ο Προχόροφ πέρασε τέσσε¬ρις νύχτες στα κρατητήρια της γαλλικής αστυνομίας, ανακρινόμενος για πιθανή συμμετοχή σε δίκτυο εμπορίας λευκής σαρκός. Ο πλέον περιζήτητος εργέ¬νης της Ρωσίας είχε βρεθεί στο ορεινό θέρετρο της Κουρσεβέλ μαζί με πλειά¬δα νέων και όμορφων γυναικών, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των Αρχών ότι πρόκειται για δίκτυο πορνείας. Στην ανάκριση υποστήριξε ότι οι κοπέλες αυτές ήταν φίλες του, που προσκάλεσε να περάσουν μαζί του τις διακοπές, λέγοντας ότι «τα πάρτι και τα κορίτσια είναι βασική φιλοσοφία στη ζωή μου». Ο ανακριτής δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει κάποια κατηγορία και το επεισόδιο έληξε εκεί, αφού πρώτα το -μέχρι τότε άγνωστο- όνομα του Προχόροφ έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η σχέση του με τις γυναίκες θεωρείται παροιμιώδης. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος, όπου είπε: «Είμαι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί ότι αγνοεί τις γυναίκες, αυτό θα ήταν προσβολή. Πιστεύω στην αγάπη. Περιμένω να συναντήσω το άλλο μου μισό και να κάνω τη ζωή που κάνουν όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι». Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε ακόμη και στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό το 2010, όταν αγόρασε την ομάδα μπάσκετ Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Αστειευόμενος είπε ότι θα μπορούσε να δώσει στους Νετς το όνομα μιας κοπέλας του, αλλά δήλωσε ότι «κάθε φορά που αλλάζω κοπέλα θα πρέπει να αλλάζω και το όνομα της ομάδας». Η συγκεκριμένη αγορά, πάντως, ήταν κίνηση ματ για να εδραιώσει τη θέση του σε έναν από τους πιο λαμπερούς επιχειρηματικούς τομείς, κερδίζοντας την καρδιά της αμερικανικής ελίτ.