Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου των Γάλλων, Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να φορέσει μια γραβάτα με ελληνικές σημαίες.

Η επιλογή του Βασιλιά Καρόλου Γ’ να φορέσει γραβάτα με ελληνικές σημαίες δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μια επαναλαμβανόμενη κίνηση που υπογραμμίζει τόσο την ελληνική του καταγωγή όσο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρει συμβολικά διπλωματικά μηνύματα.

Ο Βρετανός μονάρχης έχει εμφανιστεί με παρόμοιες γραβάτες σε διάφορες επίσημες περιστάσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ανθοκομικής έκθεσης του Τσέλσι, όπου επέλεξε να συνδυάσει την ελληνική γραβάτα με ένα γαρύφαλλο στο πέτο του.
Όταν η γραβάτα «μιλάει»: Η περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Πέρα από την προσωπική έκφραση της καταγωγής του, η γραβάτα με την ελληνική σημαία είναι και διπλωματική δήλωση, αν όχι πολιτική. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2023, ο βασιλιάς Κάρολος τη φόρεσε στη συνάντησή του με τον τότε Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ.
Τότε, ο Guardian, μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες, σχολίασε την επιλογή αυτή με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ένα προφανές μήνυμα: η ελληνική σημαία στη γραβάτα του Κάρολου αναζωπυρώνει τη διένεξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Η ερμηνεία αυτή δεν ήταν τυχαία.
Η περίοδος εκείνη χαρακτηριζόταν από εντατικές συζητήσεις και πιέσεις από την ελληνική πλευρά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κίνηση του Βασιλιά Καρόλου, σε ένα τόσο ευαίσθητο πλαίσιο, εκλήφθηκε ως μια λεπτή, αλλά σαφής ένδειξη συμπάθειας ή ακόμα και έμμεσης υποστήριξης προς τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα είχε έρθει σε χρόνο που ο τότε βρετανός πρωθυπουργός είχε ακυρώσει τελευταία στιγμή ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
King Charles sporting a tie with the Greek flag at the #COP28 Summit only few days after 🇬🇧 PM Sunak snubbed 🇬🇷 PM Mitsotakis by cancelling their meeting. pic.twitter.com/hUDBFAXoAc
— The Greek Analyst (@GreekAnalyst) December 1, 2023
Βάσει της βρετανικής συνταγματικής μοναρχίας, ο μονάρχης και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας οφείλουν να διατηρούν αυστηρή πολιτική ουδετερότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκφράζουν δημόσια απόψεις για πολιτικά ζητήματα, να εμπλέκονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις ή να υποστηρίζουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ή κόμματα.
Φαίνεται όμως πως ο βασιλιάς Κάρολος έχει βρει έναν έμμεσο τρόπο να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει.
Η σύνδεση του βασιλιά Καρόλου με την Ελλάδα είναι ιστορική, καθώς προέρχεται από τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921, ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν γιος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.
Αυτή η ελληνική καταγωγή του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πατέρα του σημερινού μονάρχη, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας των Ουίνδσορ και εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση και την αγάπη που δείχνει ο Βασιλιάς Κάρολος για την Ελλάδα.