Το Χαλογουίν έχει εξελιχθεί σε μια από τις δημοφιλέστερες γιορτές στις ΗΠΑ και τον αγγλοσαξονικό κόσμο, με παγανιστικές ρίζες. Την 31η Οκτωβρίου, παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων, οι συμμετέχοντες ντύνονται με τρομακτικές στολές, τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι για «φάρσα ή κέρασμα» και μαζεύουν γλυκά, ενώ οι οθόνες κατακλύζονται από ταινίες και σόου με σχετική θεματολογία.

Την ίδια περίοδο, από την 31η Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου, λίγο πιο νότια, στο Μεξικό αλλά και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, γιορτάζεται μια επίσης πολύ δημοφιλής γιορτή: Η ημέρα των νεκρών (Día de Muertos). Είναι η ημέρα που οι νεκροί επιστρέφουν παροδικά στον κόσμο των ζωντανών για να δουν τους αγαπημένους τους συγγενείς και φίλους. Οι άνθρωποι ζωγραφίζουν το σώμα και το πρόσωπό τους, ώστε να παραπέμπουν σε νεκροκεφαλές.

Την τιμητική τους έχουν τα  «Calaveras», ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, τα μεθυστικά ποτά και το περίφημο  «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα. Στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια, γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου», για να τον ξορκίσουν. Κατασκευάζονται ιδιωτικοί βωμοί, γνωστοί ως ofrendas, με ομοιώματα κρανίων, ενώ οι άνθρωποι επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους κομίζοντας δώρα και φαγητά που τους άρεσαν.

Η ανάγκη των ανθρώπων να νιώθουν πως μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τον κόσμο, αλλά και η πίστη μιας μεταθανάτιας ζωής, έχει ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Οι γιορτές που σχετίζονται με αυτή την αρχέγονη ανάγκη της επαφής των ζωντανών με τους νεκρούς, διένυσαν τους αιώνες, μεταλλάχθηκαν ανάλογα με τα κοινωνικά και θρησκευτικά δεδομένα, και έφτασαν μέχρι το σήμερα.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς μακάβριες και τρομακτικές γιορτές ανά τον κόσμο:

► Ημέρα των Νεκρών (Día de los Muertos) στο Μεξικό

► Χαλοουίν (Halloween) στις ΗΠΑ

Χάλογουιν

► Gai Jatra στο Νεπάλ

Μια παραδοσιακή γιορτή που γιορτάζεται στο Νεπάλ από τους κατοίκους της κοινότητας Newar στο Kathmandu Valley. Η γιορτή εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη μέρα του μήνα Bhadra στο ημερολόγιο του Νεπάλ, μια μέρα μετά το Janai Purnima. Οι άνθρωποι ντύνονται με παραδοσιακές στολές και συμμετέχουν σε παρελάσεις και χορούς, τιμώντας τους αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο.

► Φεστιβάλ των Πεινασμένων Φαντασμάτων στην Κίνα

Μια παραδοσιακή κινεζική γιορτή που γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του έβδομου μήνα του κινεζικού ημερολογίου. Η γιορτή ξεκινά στις 14 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 19 Σεπτεμβρίου. Είναι αφιερωμένη στους νεκρούς και τα φαντάσματα που βγαίνουν από τον κάτω κόσμο, περιφέρονται στον κόσμο των ζωντανών και επισκέπτονται τους αγαπημένους τους, κατά τη διάρκεια του έβδομου μήνα του κινεζικού ημερολογίου. Εκτελούνται τελετουργίες και χοροί για να απαλλάξουν τους νεκρούς από τα βάσανά τους, με τους ανθρώπους να προσφέρουν φαγητό, θυμίαμα και χρήματα στα φαντάσματα. Η γιορτή περιλαμβάνει επίσης θεατρικές παραστάσεις και διάφορες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

► Φεστιβάλ των Νεκρών (Fed Gede) στην Αϊτή

Πρόκειται για την Αϊτιανή εκδοχή του Mardi Gras (της αντίστοιχης δικής μας αποκριάς), του Μεξικάνικου Day of the Dead και του Halloween. Όλα μαζί σε μια παραδοσιακή γιορτή που εορτάζετα την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα του Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένη στους νεκρούς και τα φαντάσματα. Με παρελάσεις, χορούς, μουσική, τελετές και προσευχές οι άνθρωποι προσφέρουν φαγητό, θυμίαμα και άλλα δώρα στα φαντάσματα των αγαπημένων τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους.

► Βαλπουργιανή Νύχτα στην Ευρώπη

Πραγματοποιείται στις 30 Απριλίου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Τσεχία. Είναι μια γιορτή που συνδυάζει την αρχαία παγανιστική γιορτή του Beltane με την επέτειο της Αγίας Αγία Βαλπουργία, μιας Χριστιανικής Αγίας του 8ου αιώνα. Η γιορτή επικεντρώνεται στην ανανέωση, την αναγέννηση και την απελευθέρωση από τις σκοτεινές ενέργειες του περασμένου έτους. Στα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν συνδεδεμένη με την μαγεία και τις μάγισσες. Με τα χρόνια συνδέθηκε και με τα ξωτικά και τον ερχομό της Άνοιξης.

► Γιορτή Obon στην Ιαπωνία

Είναι μια πολύ σημαντική γιορτή στην Ιαπωνία που διαρκεί 3 ημέρες και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο ή τον Ιούλιο, ανάλογα με την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Obon, οι Ιάπωνες τιμούν τους προγόνους τους και τους αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει μέσα από πολλές όμορφες τελετές. Είναι μια παραδοσιακή βουδιστική γιορτή που ξεκίνησε ως ένας τρόπος για τους ανθρώπους να ευχαριστήσουν όσους έχουν φύγει από τη ζωή για την αγάπη και τη φροντίδα που τους παρείχαν όσο ζούσαν. Στο Κιότο, στο τέλος του Obon, ανάβουν μεγάλες φωτιές στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη. Οι φωτιές πιστεύεται ότι οδηγούν τα πνεύματα πίσω στον κόσμο των νεκρών.