Ακόμα κι αν συνήθως προσέχετε πόσο αλκοόλ καταναλώνετε, καμιά φορά τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά και μπορεί κάποιο βράδυ να το παρακάνετε. Το επόμενο πρωί θα σας βρει με το γνωστό hangover, κουρασμένους και αφυδατωμένους. Πολύ πιθανότατα το συκώτι σας να μην είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Το συκώτι επεξεργάζεται όλες τις τοξίνες που εισέρχονται στο σώμα – και το αλκοόλ αντιμετωπίζεται σαν τοξίνη. Έτσι, το να αποβάλλετε αποτελεσματικά το αλκοόλ από τον οργανισμό σας θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα πολύ πιο γρήγορα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το συκώτι σας ύστερα από μια νυχτερινή έξοδο.

Ενυδατωθείτε (με ηλεκτρολύτες)

Η κατανάλωση αλκοόλ συνήθως φέρνει συχνοουρία, πράγμα που σημαίνει ότι χάνετε νερό και ηλεκτρολύτες. «Η αφυδάτωση δυσκολεύει τη λειτουργία όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού», εξηγεί η διατροφολόγος Jessica Cording στο Μindbodygreen. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατωθείτε.

«Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική. Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο ύστερα από μια νύχτα με πολλά ποτά», αναφέρει η διαιτολόγος Rachel Muzzy. «Καταναλώστε ηλεκτρολύτες με κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο ή φτιάξτε το δικό σας ρόφημα, προσθέτοντας νερό καρύδας, χυμό λεμονιού ή λάιμ, καθώς και μία πρέζα αλάτι».

Αν είστε προνοητικοί, μπορείτε να έχετε ένα ποτήρι νερό και τους ηλεκτρολύτες σας στο κομοδίνο σας από το βράδυ, ώστε το πρωί να μη χρειαστεί καν να σηκωθείτε από το κρεβάτι μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Ποτήρι με νερό

Φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα

«Μπορεί να έχετε όρεξη για fast food, αλλά την επόμενη μέρα είναι προτιμότερο να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, για να λάβετε θρεπτικά συστατικά που θα υποστηρίξουν το συκώτι», λέει η Muzzy. Οι φυτικές ίνες, ειδικά, βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών.

Αποφύγετε την κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ

Το σώμα και το συκώτι σας πρέπει να ανακάμψουν από το αλκοόλ που δέχθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Πίνοντας περισσότερο, απλώς θα παρατείνετε το hangover. «Είναι προτιμότερο να πιείτε νερό και να ξεκουραστείτε, παρά να πιείτε περισσότερο αλκοόλ, καθώς μπορεί να αυξήσει τις τοξίνες στο συκώτι», προειδοποιεί η Muzzy.

Πώς να φροντίζετε με συνέπεια το συκώτι σας

Μπορείτε να προστατεύσετε το συκώτι σας χωρίς να κόψετε εντελώς το αλκοόλ. Και αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για να το πετύχετε.

Ξεκουράστε λίγο το συκώτι σας: Έχει αποδειχτεί πως η διαρκής κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει περισσότερο το συκώτι από ό,τι αν καταναλώνατε την ίδια ποσότητα κάνοντας «διάλειμμα» λίγων ημερών, καθώς έτσι το συκώτι σταματά για λίγο να φιλτράρει πολλές τοξίνες.

Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής για το συκώτι: Ενώ το να διακόψετε την κατανάλωση αλκοόλ θα ξεκουράσει το συκώτι σας, η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν σταματά ποτέ να εργάζεται. Οι διαδικασίες αποτοξίνωσης δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ορισμένα αντιοξειδωτικά θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι το συκώτι σας έχει επιπλέον υποστήριξη για να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του.

Αντικαταστήστε τα πλαστικά δοχεία με γυάλινα: «Το πλαστικό είναι μια πηγή χημικών ουσιών που το σώμα δυσκολεύεται να αποβάλλει», δήλωσε χαρακτηριστικά η Muzzy. «Τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και να συσσωρευτούν στο συκώτι -μεταξύ άλλων οργάνων- και έτσι να προκαλέσουν βλάβη».