Το τελευταίο διάστημα μια νέα υπερτροφή έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, ξεπηδώντας από τα βάθη της θάλασσας. Πρόκειται για τα θαλασσινά βρύα, γνωστά και ως Irish moss ή Chondrus crispus. Τα συγκεκριμένα φύκια προβάλλονται για τα εξαιρετικά οφέλη τους στην υγεία, καθώς διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ φαίνεται να συμβάλλουν και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του εντέρου και του θυρεοειδούς.

Ο συγκεκριμένος τύπος κόκκινων φυκιών αναπτύσσεται κυρίως σε κολπίσκους και παλιρροϊκές πισίνες κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Αυτό που τα κάνει τόσο ξεχωριστά είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Πωλούνται συνήθως ως τζελ, αποξηραμένα σε σκόνη ή σε συμπληρώματα, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια έως και 4 γραμμάρια την ημέρα.

Στην πραγματικότητα, καταναλώνουμε εδώ και πολλά χρόνια θαλάσσια βρύα, αλλά οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουμε, καθώς χρησιμοποιούνται ως προσθετικό τροφίμων. Θα τα δείτε, για παράδειγμα, να αναφέρονται ως καραγενάνη σε παγωτά, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε γάλατα ξηρών καρπών και άλλα κρεμώδη συσκευασμένα τρόφιμα.

Όμως πλέον, τα θαλάσσια βρύα περνάνε από τις ετικέτες και στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Πολλοί τα προσθέτουν σε συνταγές αρτοσκευασμάτων, σε σούπες ή σε στιφάδο. Τα χρησιμοποιούν επίσης ως σκόνη σε χυμούς, τσάι και smoothies ή τα προσθέτουν σε πλιγούρι και γιαούρτι.

Όπως κι αν τα χρησιμοποιήσετε, διαβάστε παρακάτω τα οφέλη που σας παρέχουν, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωσή τους.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να είναι ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και D.

Υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας που ρυθμίζει το μεταβολισμό μας. Τα βρύα της θάλασσας συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία ως πηγή ιωδίου, ένα συστατικό που βοηθά στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων

Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα βρύα της θάλασσας περιέχουν έως και 92 μέταλλα, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. Τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από το ιώδιο, που βρίσκονται στα βρύα της θάλασσας περιλαμβάνουν:

  • Ασβέστιο
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο
  • Μαγγάνιο
  • Φώσφορος
  • Κάλιο
  • Σελήνιο
  • Αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνες A, C, D, E και K

Έχουν οφέλη για την καρδιά

Πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και άλλα μέταλλα, τα βρύα της θάλασσας μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Τα φύκια είναι πηγή πρεβιοτικών ή θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο σε σωματικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός εντός του εντερικού σωλήνα. Διασπούν τα πρεβιοτικά για την ενέργειά τους και άρα αυτό επηρεάζει θετικά την υγεία του εντέρου.

Προάγουν την απώλεια βάρους

Τα βρύα της θάλασσας περιέχουν αλγινικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους δεσμεύοντας τα λιπώδη κύτταρα και εμποδίζοντάς τα να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Επιπλέον, ως πηγή φυτικών ινών, συμβάλλουν στον κορεσμό, περιορίζοντας την υπερκατανάλωση τροφής.

Υποστηρίζουν το υγιές δέρμα και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ως πλούσια πηγή βιταμινών A, C, E ενισχύουν την υγεία του δέρματος και συμβάλλουν στον περιορισμό των φλεγμονών.

Αυξάνουν τη λίμπιντο

Τα βρύα της θάλασσας μπορεί να βελτιώσουν τη λίμπιντο. Ως πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθάει στην παραγωγή και τη ρύθμιση ορμονών, επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Αλλά προσοχή…

Αν και φαίνεται τα οφέλη στην υγεία να είναι πολλά, υπάρχει και ένας κίνδυνος από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας θαλάσσιων βρύων. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ιώδιο, η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα ιωδίου. Το πολύ ιώδιο, όπως και το λίγο ιώδιο στον οργανισμό, προκαλεί ανισορροπία στη λειτουργία του θυρεοειδούς, που πιθανώς να οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής) ή υποθυρεοειδισμό (υπενεργός θυρεοειδής).