Η χρήση Air Fryer μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε την υφή του τηγανίσματος με λιγότερο λίπος. Μπορεί, επίσης, να μειώσει την περιεκτικότητα του ακρυλαμιδίου, ενός γνωστού καρκινογόνου παράγοντα, στο φαγητό σας. Γνωστοί ως ένας υγιεινός τρόπος να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας τηγανητά φαγητά, οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει μια δημοφιλής συσκευή κουζίνας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι βοηθούν στη μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρά δημοφιλών τροφίμων, όπως οι τηγανητές πατάτες και οι φτερούγες κοτόπουλου. Αλλά πόσο υγιεινό είναι το μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρα;

Η φριτέζα αέρος λειτουργεί με την κυκλοφορία θερμού αέρα γύρω από το φαγητό και τους δίνει ένα τραγανό εξωτερικό. Τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα, διαφημίζονται ως υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα τηγανητά τρόφιμα, χάρη στη χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε λίπος και θερμίδες.

Η χρήση μιας φριτέζας αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητας σε λίπος

Γενικά, τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Για παράδειγμα, ένα στήθος κοτόπουλου που έχει τηγανιστεί, περιέχει περισσότερα λιπαρά από μια ίση ποσότητα ψητού κοτόπουλου. Η χρήση φριτέζας αέρος αντί για τηγάνι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε λίπος έως και 75%.

Λάδι

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φριτέζες αέρος απαιτούν σημαντικά λιγότερο λίπος για το μαγείρεμα από τις παραδοσιακές φριτέζες. Ενώ πολλές συνταγές για φαγητά που τηγανίζονται σε φριτέζα απαιτούν έως και 3 φλιτζάνια λάδι, τα φαγητά που τηγανίζονται στον αέρα χρειάζονται μόνο περίπου 1 κουταλιά της σούπας.

Αυτό σημαίνει ότι οι φριτέζες χρησιμοποιούν έως και 50 φορές περισσότερο λάδι από τις φριτέζες αέρος. Παρόλο που το φαγητό δεν απορροφά όλο αυτό το λάδι, η χρήση μιας φριτέζας αέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συνολική περιεκτικότητα σε λίπος.

Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη λίπους από φυτικά έλαια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι φλεγμονές.

Η μετάβαση σε μια φριτέζα αέρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα τηγανητά φαγητά δεν είναι απλώς πιο λιπαρά, αλλά έχουν και περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφίμων σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αν θέλετε να μειώσετε τα κιλά σας, η αντικατάσταση των τηγανητών τροφών με τηγανητά στον αέρα μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Με 9 θερμίδες σε κάθε γραμμάριο λίπους, το διατροφικό λίπος περιέχει πάνω από διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με άλλα συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες.

Επειδή τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από αυτά που τηγανίζονται στο τηγάνι, η μετάβαση σε μια φριτέζα αέρα μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Οι φριτέζες αέρα μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων

Εκτός του ότι είναι πιο πλούσιο σε λίπος και θερμίδες, το τηγάνισμα των τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις, όπως το ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο είναι μια ένωση που σχηματίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, κατά τη διάρκεια μεθόδων μαγειρέματος υψηλής θερμότητας, όπως το τηγάνισμα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, το ακρυλαμίδιο ταξινομείται ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο», πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου, σύμφωνα με το healthline.com.

Το τηγάνισμα των τροφίμων σας στον αέρα αντί για τη χρήση φριτέζας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε ακρυλαμίδιο. Στην πραγματικότητα, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι το τηγάνισμα στον αέρα μείωσε το ακρυλαμίδιο έως και 90%, σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα.

Μειονεκτήματα της χρήσης φριτέζας αέρα

Παρόλο που τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα τρόφιμα που τηγανίζονται στο τηγάνι, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρώτον, σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, το τηγάνισμα στον αέρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν τα τρόφιμα.

Πατάτες τηγανητές

Εκτός από το γεγονός ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος μαγειρέματος, τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα τείνουν να παράγουν ελαφρώς διαφορετική γεύση και λιγότερο τραγανή συνοχή σε σχέση με το τηγάνισμα στο τηγάνι.

Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει τον σχηματισμό επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως το ακρυλαμίδιο και τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης σε σύγκριση με το τηγάνισμα σε φριτέζα, τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες που θα πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή σας.

Το συμπέρασμα

Μια φριτέζα αέρος είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από το τηγάνισμα τροφίμων και μπορεί να αποτελέσει έναν ευρηματικό τρόπο για να τηγανίσετε όχι μόνο κρέατα και πατάτες, αλλά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα όπως μπρόκολο, γλυκοπατάτες, τόφου ή αυγά.

Σε σύγκριση με το τηγάνισμα, η χρήση μιας φριτέζας αέρα μπορεί να μειώσει την ποσότητα λίπους, θερμίδων και δυνητικά επιβλαβών ενώσεων στο φαγητό σας.