Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκινάει κυλιόμενη αξιολόγηση μιας νέας «ειδικής» έκδοσης του εμβολίου της Pfizer, όπου έχει σχεδιαστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον και όλες οι υποπαραλλαγές της.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί αρχικά στη χημεία, την κατασκευή και τους ελέγχους (CMC) που σχετίζονται με την κατασκευή του εμβολίου. Καθώς η εταιρεία σημειώνει πρόοδο στην ανάπτυξη του προσαρμοσμένου εμβολίου της, ο EMA θα λάβει περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, καθώς και δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Παρόλα αυτά, οι λεπτομέρειες σχετικά με το προσαρμοσμένο εμβόλιο, για παράδειγμα εάν θα στοχεύει συγκεκριμένα μία ή περισσότερες παραλλαγές ή υποπαραλλαγές του SARS-CoV-2, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, η αξιολόγηση του EMA θα επικεντρωθεί αρχικά στα δεδομένα CMC για το στοιχείο που στοχεύει τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι η έναρξη αυτής της κυλιόμενης αξιολόγησης, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές στην ΕΕ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για τον COVID-19, που μπορεί να χρειαστούν για την καταπολέμηση των τρεχουσών και των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.