Newsroom

Η βουβωνοκήλη είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, η οποία εμφανίζεται σε μεγάλη μερίδα του γενικού πληθυσμού, με τους άνδρες να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης της εν λόγω πάθησης.  Η βουβωνοκήλη γίνεται αντιληπτή από τον πάσχοντα εξαιτίας του χαρακτηριστικού εξογκώματος στη βουβωνική χώρα, το οποίο είναι ορατό όταν ο ασθενής είναι σε όρθια στάση και συνήθως, υποχωρεί όταν είναι ξαπλωμένος. Ποια είναι όμως, τα αίτια της βουβωνοκήλης και ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπισή της; Στις γραμμές που ακολουθούν, με τη βοήθεια των επιστημονικών πληροφοριών που μοιράστηκε μαζί μας ο Γενικός Χειρουργός, Ευστάθιος Μπαθρέλλος, θα βρείτε απαντήσεις σε όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε πάνω στο θέμα.

Τι είναι η βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, καθώς καταλαμβάνει το 90% των περιπτώσεων των κηλών.  Μάλιστα, υπάρχει μια «προτίμηση» στο ανδρικό φύλο, καθώς  οι άντρες έχουν 8 με 10 φορές πιο αυξημένες πιθανότητες να την εμφανίσουν. 

Με τον όρο κήλη προσδιορίζουμε οποιαδήποτε μετατόπιση ή ειδικότερα πτώση ενός οργάνου ή τμήματος οργάνου του σώματος εκτός της συνήθους ανατομικής, φυσιολογικής θέσης του, δια μέσω κάποιου φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης, η πρόπτωση αυτή λαμβάνει χώρα στο βουβωνικό πόρο, δηλαδή στην περιοχή ανάμεσα στον κορμό και το μηρό.

Συμπτώματα

Στα πρώιμα στάδια της πάθησης, ο ασθενής μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα. Όσο η κήλη αναπτύσσεται, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα, το οποίο συνήθως γίνεται ορατό όταν ο ασθενής είναι σε όρθια στάση και υποχωρεί όταν είναι ξαπλωμένος. Η διόγκωση μπορεί να συνοδεύεται άλλοτε από ήπιο και άλλοτε από εντονότερο πόνο, ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται με το γέλιο, το βήχα, κατά τη σωματική άσκηση κ.λπ, λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που προκαλείται εκείνη τη στιγμή.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, όπου υπάρχει αδυναμία ανάταξης της βουβωνοκήλης, αυξάνει η πιθανότητα στραγγαλισμού του εντέρου (περισφιγμένη βουβωνοκήλη), μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του σπλάχνου.  

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της περισφιγμένης βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Τάση για έμετο
  • Πυρετό
  • Οξύ πόνο που αυξάνεται
  • Αλλαγή του χρώματος της κήλης σε κόκκινο ή μωβ
  • Ταχυκαρδία
  • Αναστολή αποβολής κοπράνων και αερίων

Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια άμεσα, χωρίς καθυστέρηση.

Παράγοντες κινδύνου

Η εμφάνιση της  βουβωνοκήλης συνήθως, πυροδοτείται από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Γι’ αυτό η πάθηση εντοπίζεται πιο συχνά σε άτομα που σηκώνουν πολλά βάρη ή που ασχολούνται με βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Άλλες αιτίες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης βουβωνοκήλης είναι η εγκυμοσύνη, η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο χρόνιος βήχας στην περίπτωση των καπνιστών, κ.α.

Διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λήψη του ιατρικού ιστορικού σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση από τον Γενικό Χειρουργό, αρκεί για τη διάγνωση της βουβωνοκήλης. Σε περίπτωση που ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας μαλακών μορίων της βουβωνικής περιοχής, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος, διενεργείται αξονική και μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Το γεγονός ότι η βουβωνοκήλη δεν προκαλεί-τουλάχιστον σε αρχικά στάδια- ενοχλητικά συμπτώματα οδηγεί πολλούς ασθενείς στην αναβολή της αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή του ασθενούς, καθιστούν αναγκαία την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η μόνη θεραπεία για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία συνίσταται στην ανάταξη της κήλης και πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος. Η εν λόγω αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ανοιχτή ή λαπαροσκοπική προσπέλαση.

Η επιλογή της επέμβασης θα πρέπει να εξατομικεύεται κατά περίσταση λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μεταξύ άλλων, το είδος της κήλης, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες.

Και οι δύο τύποι επέμβασης έχουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μηδενικές σχεδόν επιπλοκές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Για αναλυτικές πληροφορίες και τυχόν απορίες σας επικοινωνήστε με τον Ευστάθιο Μπαθρέλλο στο 6936606664 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα stathisbathrellos.gr/

O Ευστάθιος Κων. Μπαθρέλλος είναι Γενικός Χειρουργός και το ιατρείο του εδρεύει στην Αστυδάμαντος 83 και συγκεκριμένα εντός του Therapis General Hospital.

Εδώ και χρόνια χειρουργεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων της κλασσικής & λαπαροσκοπικής χειρουργικής (αποκατάσταση κηλών, χολοκυστεκτομή, χειρουργική παχέος εντέρου, χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, χειρουργική μαστού, κ.α.), σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κλινικές στο χώρο.

Διαβάστε το αναλυτικό του βιογραφικό εδώ

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.