Η Pfizer Inc. και η BioNTech SE ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, μια νέα συνεργασία έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό την ανάπτυξη ενός πιθανού πρώτου εμβολίου για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα (ιός του έρπητα ζωστήρα ή HZV), η νόσος από τον οποίο μπορεί να είναι επώδυνη, ενώ επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Η εν λόγω συνεργασία βασίζεται «στην επιτυχία των εταιρειών στην ανάπτυξη του πρώτου εγκεκριμένου και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου εμβολίου mRNA για την COVID-19», με το υπό έρευνα νέο εμβόλιο να βασίζεται, επίσης, στη τεχνολογία αυτή.

Προστίθεται, δε, πως αυτή είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ της Pfizer και της BioNTech στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών, μετά τη συνεργασία για το εμβόλιο της γρίπης που ξεκίνησε το 2018 και τη συνεργασία για το εμβόλιο COVID-19 που ξεκίνησε το 2020.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία των επιστημόνων της Pfizer και την πλατφόρμα mRNA της BioNTech που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο των εταιρειών για τον κορονοϊό, με τα δύο μέρη να μοιράζονται το κόστος ανάπτυξης.

Οι κλινικές δοκιμές προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

«Η Pfizer και η BioNTech ανέπτυξαν από κοινού το πρώτο εμβόλιο mRNA στον κόσμο, παρέχοντας ένα καλά ανεκτό και αποτελεσματικό εργαλείο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του COVID-19 – την πιο καταστροφική πανδημία εδώ και έναν αιώνα – και επιδεικνύοντας συνεπή, ευέλικτη και υψηλής ποιότητας παραγωγή σε πρωτοφανή κλίμακα », δήλωσε ο Mikael Dolsten, MD, Ph.D., Chief Scientific Officer και Πρόεδρος Worldwide Research, Development & Medical, της Pfizer. «Με αυτή τη συμφωνία, συνεχίζουμε μαζί το ταξίδι ανακάλυψης, προωθώντας την τεχνολογία mRNA για να αντιμετωπίσουμε μια άλλη πρόκληση για την υγεία που είναι ώριμη για επιστημονική καινοτομία, που υποστηρίζεται από το παγκόσμιου κατασκευαστικό μας δίκτυο».

«Η συνεργασία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου με βάση το mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τους πόρους και των δύο εταιρειών», δήλωσε από την πλευρά του ο Ugur Sahin, M.D., Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της BioNTech.

«Οι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω καθώς και οι ευάλωτοι πληθυσμοί όπως οι καρκινοπαθείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος.

Ιός Έρπητα Ζωστήρα

Το παραπάνω δελτίο τύπου της Pfizer κοινοποίησε νωρίτερα σήμερα και ο επικεφαλής της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά, μέσω ανάρτησής του, με την οποία δηλώνει «περήφανος» για τη νέα συνεργασία με σκοπό την παραγωγή ενός ακόμη mRNA εμβολίου:

Έρπης ζωστήρ

Ο έρπης ζωστήρ (λέγεται επίσης έρπης ζωστήρας, έρπητας ζωστήρας) είναι μια ιογενής νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνο φυσαλιδοειδές εξάνθημα περιορισμένης έκτασης σε μια πλευρά του σώματος (δεξιά ή αριστερά) και συχνά κατά γραμμές. Ο υπεύθυνος ιός για τη λοίμωξη του έρπητα ζωστήρα είναι ο varicella zoster virus (VZV) ή, κοινώς, ο ιός έρπης ζωστήρ, αναφέρει το σχετικό λήμμα της Βικιπαίδειας.

Η αρχική λοίμωξη από τον ιό VZV προκαλεί την οξεία και βραχυχρόνια νόσο της ανεμοβλογιάς που προσβάλλει συνήθως παιδιά και εφήβους.

Μετά το πέρας της νόσου της ανεμοβλογιάς ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά τη νόσο του έρπητα ζωστήρα και συχνά αυτό συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια από την αρχική λοίμωξη.

Ο έρπητας ζωστήρας δεν αποτελεί ίδια ασθένεια με τον επιχείλιο έρπητα παρόλο που μοιάζει η ονομασία των ασθενειών.

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται όπως προαναφέρθηκε από τον varicella zoster virus (VZV) ενώ ο επιχείλιος έρπητας από τον herpes simplex virus (HSV).

Σε όλο τον κόσμο, ο επιδημιολογικός δείκτης του έρπητα ζωστήρα κυμαίνεται από 1,2 έως 3,4 περιστατικά ανά 1000 άτομα το χρόνο, αυξάνεται δε σε ηλικίες μεγαλύτερες από 65 χρόνων σε 3,9 έως 11,8 περιστατικά ανά 1.000 άτομα το χρόνο.

Μια Βρετανική μελέτη που διεξήχθη το 1965 και κράτησε 16 χρόνια έδειξε ότι σε άτομα που ζουν 85 χρόνια, έχουν 50% πιθανότητες να νοσήσουν 1 φορά από τον έρπητα ζωστήρα και 1% νόσησε τουλάχιστον 2 φορές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.