Το Evusheld της AstraZeneca είναι το μόνο αντίσωμα μακράς δράσης που έχει εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες για την πρόληψη της COVID-19 πριν από την έκθεση στον ιό.

Το Evusheld (tixagevimab συσκευασμένο μαζί με cilgavimab), ένας συνδυασμός αντισωμάτων μακράς δράσης για την πρόληψη της COVID-19, διατήρησε εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Omicron SARS-CoV-2 (B.1.1.529), σύμφωνα με νέα προκλινικά δεδομένα.

Το Evusheld προορίζεται να βοηθήσει στην προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών, που μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο λόγω υποκείμενης κατάστασης υγείας (όπως μεταμόσχευση, καρκίνοι αίματος, πρωτογενής καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος) ή φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν, η οποία υπονομεύει ή καταστέλλει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19 εάν μολυνθούν.

Η προστασία των ανοσοκατεσταλμένων από την COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης του ιού, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση παραλλαγών.

Δείτε την μελέτη εδώ