Η Αττική, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα επιτηρούνται στενά από τις υγειονομικές αρχές ως περιοχές στις οποίες είναι πιθανό να εντοπίζονται κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στις περιοχές αυτές εξετάζονται επισταμένα νέα αλλά και παλαιότερα δείγματα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, με προτεραιότητα στις επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής – τρία, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας – και σε άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό σε χώρες της νοτίου Αφρικής.

Στόχος της κινητοποίησης αυτής είναι η άμεση απομόνωση τυχόν θετικού στην Όμικρον κρούσματος και η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Τα δείγματα προς έλεγχο αποστέλλονται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του οποίου, Δημήτρης Θάνος, μίλησε νωρίτερα σήμερα στο Newsbeast για την νέα παραλλαγή.

«Και τα τρία κρούσματα της Όμικρον (στην Ελλάδα) είναι εισαγόμενα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι γίνεται στην κοινότητα με την Όμικρον και αν έχει εξαπλωθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή καμία απολύτως εικασία για την εξάπλωσή της. Όσα δείγματα ήταν να εξεταστούν σε βάθος χρόνου, αυτά έχουν εξεταστεί όλα.

Αυτή τη στιγμή, κοιτάμε τα “φρέσκα”, αυτά που έρχονται δηλαδή κάθε εβδομάδα», σημείωσε σχετικά ο ίδιος, ενώ διευκρίνισε πως «για την ώρα, κρούσματα που να μπαίνουν στην κατηγορία των πολύ ύποπτων, όπως τα τρία που προηγήθηκαν, δεν έχουμε».

Σημειώνεται πως τα δύο κρούσματα που ακολούθησαν το κρούσμα «μηδέν» στην Ελλάδα, είναι δύο πολίτες, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στις 26 Νοεμβρίου στη χώρα μας από τη Νότια Αφρική. Μάλιστα, δεν είχαν μπει σε καραντίνα καθώς δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο.

Και οι τρεις φορείς της Όμικρον στην Ελλάδα νοσούν με ήπια συμπτώματα.