Με τις θεωρίες και τα σενάρια για την μετάλλαξη Όμικρον και την ταυτότητα της, να παίρνουν και δίνουν, αλλά τα δεδομένα να παραμένουν την ίδια στιγμή «νωπά», η ερώτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πόσο μακριά μπορεί να πάει, με τα 3 κρούσματα, η διάδοση της στη χώρα μας. Πόσο γρήγορα μπορεί να την δούμε να επικρατεί σε συντριπτικό ποσοστό, ρωτήσαμε τον ειδικότερο των ειδικών, τον κο Δημήτρη Θάνο, το εργαστήριο στο οποίο είναι διευθυντής, είναι στην ουσία ο «ναός» της ανίχνευσης των μεταλλάξεων στην Ελλάδα.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Και τα τρία κρούσματα της Όμικρον είναι εισαγόμενα» ξεκινάει να μας εξηγεί ο κος Θάνος και τονίζει: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι γίνεται στην κοινότητα με την Όμικρον και αν έχει εξαπλωθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή καμία απολύτως εικασία για την εξάπλωσή της. Όσα δείγματα ήταν να εξεταστούν σε βάθος χρόνου, αυτά έχουν εξεταστεί όλα. Αυτή τη στιγμή, κοιτάμε τα “φρέσκα”, αυτά που έρχονται δηλαδή κάθε εβδομάδα. Για την ώρα, κρούσματα που να μπαίνουν στην κατηγορία των πολύ ύποπτων, όπως τα τρία που προηγήθηκαν, δεν έχουμε».

Στην ερώτηση τώρα για τη συμπεριφορά της Όμικρον, το αν είναι ήπια όπως ακούγεται η εκδήλωσή της ή ταχύτατη η μετάδοση της, ο κος Θάνος υπογραμμίζει εμφαντικά: «όποιος κάνει προβλέψεις για τον κορονοϊό, ένα πράγμα είναι σίγουρο: πέφτει έξω. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να πούμε και πότε θα επικρατήσει. Δεν ξέρουμε ούτε τι διασπορά θα έχει ούτε πόσο γρήγορα. Ούτε αν μπορεί να προκαλεί σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Όλα είναι ασαφή ακόμα. Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια εικόνα από τώρα. Πρέπει να περάσει ένας μήνας περίπου για να μπορούμε να μιλάμε με δεδομένα στα χέρια μας».

Παραλλαγή Όμικρον: Η πρώτη «εικόνα» που δείχνει τις μεταλλάξεις της σε σχέση με τη Δέλτα

Σημειώνεται πως τα δύο κρούσματα που ακολούθησαν το κρούσμα «μηδέν» στην Ελλάδα, είναι δύο πολίτες, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στις 26 Νοεμβρίου στη χώρα μας από τη Νότια Αφρική. Μάλιστα, δεν είχαν μπει σε καραντίνα καθώς δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο. Και οι τρεις φορείς της Όμικρον στην Ελλάδα νοσούν με ήπια συμπτώματα.

Η σύγκριση με την πορεία της Δέλτα στην Ελλάδα

Ελλάδα κορονοϊός

Στην πραγματικότητα, αυτή η σύγκριση είναι αδόκιμη. Όπως μας εξηγεί ο κος Θάνος: «Η Δέλτα χρειάστηκε έναν μήνα περίπου, όχι για να επικρατήσει, αλλά έναν μήνα από τότε που μας ήρθε μέχρι να τη δούμε να αρχίσει να έχει κινητικότητα. Μετά, χρειάστηκε ένας ακόμα μήνας για να φτάσει στο 100% της διαδόσης της. Αυτή η εξέλιξη δεν μας λέει τίποτα απολύτως για την Όμικρον. Η πορεία της Όμικρον μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική πορεία».

Σε αυτό στο σημείο, ρωτήσαμε τον κο Θάνο, αν απαιτείται η εφαρμογή ειδικής τεχνολογίας αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού προκειμένου να ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο στέλεχος. Ο ίδιος μας απάντησε: «Όλα τα στελέχη ταυτοποιούνται με τον ίδιο τρόπο. Δεν απαιτείται ειδική χρήση για την Όμικρον, απλώς επειδή έχει πολλές μεταλλάξεις πρέπει να είναι κάποιος περισσότερο…ειδικός στην εξέταση των κρουσμάτων, για να το πω έτσι. Χρειάζεται εμπειρία. Εμείς έχουμε εξετάσει στην Ελλάδα 40.000 κρούσματα».

Όσο για την εικόνα των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινότητα, ο κος Θάνος λέει: «αυτή τη στιγμή μόνο Δέλτα έχουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για τρία κρούσματα της Όμικρον στα 4.000 στα οποία έχουμε κάναμε sequesing (σ.σ αλληλούχιση γονιδιώματος) τις τελευταίες ημέρες. Είναι πολύ λίγα. Επαναλαμβάνω: η Δέλτα επί 4 εβδομάδες μας έδινε 1, 2 κρούσματα την εβδομάδα στα 1500 εξεταζόμενα. Μετά ξαφνικά μια μέρα ήρθαν 25, μετά έγιναν 100, λίγο ακόμα και έγιναν τα μισά στα συνολικά κρούσματα και άλλο λίγο χρειάστηκε για να γίνουν Δέλτα όλα τα κρούσματα στην κοινότητα».