Η πορνογραφία υπήρχε σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρωπότητας παίρνοντας άλλη μορφή με την ανακάλυψη και εισαγωγή στη ζωή μας κάθε νέου μέσου επικοινωνίας. Για παράδειγμα ήταν εκατοντάδες οι σεξουαλικά τοιχογραφίες και τα γλυπτά που βρέθηκαν στα ερείπια του Βεζούβιου της Πομπηίας. Είτε ακόμα σε αναπαραστάσεις τοιχογραφιών ή σε σχέδια πάνω σε αμφορείς από την αρχαία Ελλάδα. Το ίδιο και σε αρχαία ευρήματα από την Ασία μέχρι την Λατινική Αμερική και την Αφρική. Η σεξουαλικότητα είναι πανταχού παρούσα.

Από την έλευση του διαδικτύου, η θέαση (ουσιαστικά κατανάλωση) πορνό έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Το Pornhub, ο μεγαλύτερος δωρεάν ιστότοπος πορνό στον κόσμο, δέχθηκε πάνω από 33,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις μόνο το 2018.

Η επιστήμη μόλις αρχίζει να αποκαλύπτει τις νευρολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πορνό. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι η ψυχική υγεία και η σεξουαλική ζωή του κοινού υφίστανται καταστροφικές συνέπειες. Από την κατάθλιψη έως τη στυτική δυσλειτουργία, το πορνό φαίνεται να παραβιάζει τους νευρώνες μας με τρομερές συνέπειες σύμφωνα με άρθρο του The Conversation.

Άνθρωπος παρακολουθεί πορνό στον υπολογιστή

Επιπτώσεις της κατανάλωσης πορνό – Πώς επιδρά στον εγκέφαλο

Μακροπρόθεσμα, η πορνογραφία φαίνεται να δημιουργεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα την αδυναμία επίτευξης στύσης ή οργασμού με έναν πραγματικό σύντροφο ζωής.

Για να προσπαθήσουν να εξηγήσουν αυτά τα αποτελέσματα, ορισμένοι επιστήμονες έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ της κατανάλωσης πορνό και της κατάχρησης ουσιών. Μέσω της εξελικτικής σχεδίασης, ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται στη σεξουαλική διέγερση με αυξήσεις ντοπαμίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής, που συχνότερα σχετίζεται με την πρόβλεψη της ανταμοιβής, δρα επίσης στον προγραμματισμό αναμνήσεων και πληροφοριών στον εγκέφαλο. Αυτή η προσαρμογή σημαίνει ότι όταν το σώμα απαιτεί κάτι, όπως φαγητό ή σεξ, ο εγκέφαλος θυμάται πού να επιστρέψει για να βιώσει την ίδια ευχαρίστηση. Πολλές φορές ο εγκέφαλος κάνει rewind σε μία πιο «ανώριμη και παιδιάστικη κατάσταση».

Αντί να στραφούν σε έναν ρομαντικό σύντροφο για σεξουαλική ικανοποίηση ή εκπλήρωση, οι συνηθισμένοι χρήστες πορνό ενστικτωδώς πιάνου τα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές τους. Επιπλέον, αφύσικα ισχυρές εκρήξεις ανταμοιβής και ευχαρίστησης προκαλούν αφύσικα ισχυρούς βαθμούς συνήθειας στον εγκέφαλο.

Παρακάτω το βίντεο του BBC με θέμα τον εθισμό στο πορνό

Ο ψυχίατρος Norman Doidge εξηγεί:

«Οι πορνογραφικές σκηνές, όπως οι εθιστικές ουσίες, είναι ενεργοποιητές υπερδιέγερσης που οδηγούν σε αφύσικα υψηλά επίπεδα έκκρισης ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να βλάψει το σύστημα επιβράβευσης ντοπαμίνης και να το αφήσει να μην ανταποκρίνεται στις φυσικές πηγές ευχαρίστησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη διέγερσης με έναν φυσικό σύντροφο».

Πέρα από δυσλειτουργία

Η απευαισθητοποίηση του κυκλώματος ανταμοιβής μας θέτει τη βάση για να αναπτυχθούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αλλά οι επιπτώσεις δεν τελειώνουν εκεί. Μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στη μετάδοση της ντοπαμίνης μπορούν να διευκολύνουν την κατάθλιψη και το άγχος. Σε συμφωνία με αυτήν την παρατήρηση, οι καταναλωτές πορνό αναφέρουν μεγαλύτερα καταθλιπτικά συμπτώματα, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και φτωχότερη ψυχική υγεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν βλέπουν πορνό.

Άνθρωπος παρακολουθεί πορνό στον υπολογιστή

Το άλλο συναρπαστικό εύρημα σε αυτή τη μελέτη είναι ότι οι εξαρτημένοι με το πορνό βρίσκουν ότι θέλουν και χρειάζονται περισσότερο πορνό, παρόλο που δεν τους αρέσει απαραίτητα. Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ θέλησης και συμπάθειας είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της δυσλειτουργίας κυκλώματος ανταμοιβής.

Μετά από μια παρόμοια έρευνα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck στο Βερολίνο, Γερμανία, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη χρήση πορνό συσχετίζεται με λιγότερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου ως απάντηση στις συμβατικές πορνογραφικές εικόνες.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Pornhub αποκαλύπτουν ότι το συμβατικό σεξ είναι όλο και λιγότερο ενδιαφέρον για τους χρήστες και αντικαθίσταται από θέματα όπως η αιμομιξία και η βία.