Πριν από περίπου 18 μήνες τα αυτοκόλλητα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα δάπεδα των καταστημάτων, σε απόσταση περίπου δύο μέτρων, προκειμένου να μας υπενθυμίσουν ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας για να αποφύγουμε να μολυνθούμε από τον κορονοϊό.

Είναι όμως αυτή η απόσταση αρκετή για να αποφύγουμε τα αερολύματα που μπορεί να μας μολύνουν με τον ιό;

Όχι σε εσωτερικό χώρο, λένε ερευνητές της Σχολής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (Penn State). Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι σε εσωτερικό χώρο η απόσταση των δύο μέτρων μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει αποτελεσματικά την αερομεταφερόμενη μετάδοση αερολυμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναρτήθηκαν online πριν από τη δημοσίευσή τους στην έντυπη έκδοση του τεύχους Οκτωβρίου της επιθεώρησης Sustainable Cities and Society.

Κορονοϊός: Τα δύο μέτρα δεν αρκούν στους εσωτερικούς χώρους

«Αρχίσαμε να εξερευνούμε τη μεταφορά μέσω του αέρα των σωματιδίων που περιέχουν τον ιό και εκλύονται από ανθρώπους μολυσμένους μέσα σε κτίρια», δήλωσε ο Gen Pei, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο Penn State.

«Ερευνήσαμε τις επιδράσεις του αερισμού των κτιρίων και της φυσικής απόστασης ως στρατηγικές ελέγχου για την έκθεση σε εσωτερικό χώρο στους αερομεταφερόμενους ιούς», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις παράγοντες: την ποσότητα του αέρα και τον ρυθμό με τον οποίον αυτός ανανεώνεται εντός ενός χώρου, τις διαφορετικές στρατηγικές αερισμού του χώρου καθώς και τον τρόπο έκλυσης αερολύματος όταν κάποιος εκπνέει και όταν κάποιος μιλά. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα σε αερόλυμα του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος με μέγεθος της τάξεως του ενός ως 10 μικρομέτρων (σωματίδια με τέτοιο μέγεθος μπορεί να φέρουν τον SARS-CoV-2).

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα σωματίδια που φέρουν τον ιό από ένα μολύσμένο άτομο που μιλά – χωρίς να φορά μάσκα – μπορούν να ταξιδέψουν γρήγορα στη ζώνη αναπνοής ενός άλλου ανθρώπου. Συγκεκριμένα σε ένα λεπτό, ακόμη κι αν η απόσταση ανάμεσά τους είναι δύο μέτρα», δήλωσε ο Donghyun Rim, επίσης συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικής Αρχιτεκτονικής.

«Αυτό διαπιστώνεται πιο έντονα σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απόσταση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την έκθεση του ανθρώπου στα αερολύματα και πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές ελέγχους, όπως ο επαρκής αερισμός».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το αερόλυμα ταξιδεύει πιο μακριά και πιο γρήγορα σε δωμάτια όπου υπάρχει αερισμός εκτόπισης, όπου δηλαδή ο φρέσκος αέρας ρέει συνεχώς από το πάτωμα και σπρώχνει τον «παλιό» αέρα σε ένα φρεάτιο εξαερισμού κοντά στο ταβάνι. Αυτός είναι ο τύπος συστήματος αερισμού που έχουν πολλές κατοικίες και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κάθε άτομο να εκτεθεί σε επτά φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αερολύματος με τον ιό σε σύγκριση με κτίρια όπου υπάρχει μεικτό σύστημα αερισμού.

Πολλά επαγγελματικά ακίνητα έχουν μεικτό σύστημα, το οποίο ενσωματώνει τον εξωτερικό αέρα στον αέρα του εσωτερικού χώρου με αποτέλεσμα να τον αραιώνει και να οδηγεί τελικώς σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αερολύματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.