Σε σύντομο χρονικό διάσημα αναμένεται να εκκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού – για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού – στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η δυνατότητα αυτή αναμένεται να «ξεκλειδώσει» για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή και συγκεκριμένα για όσους έχουν υποβληθεί σε:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Μεταμόσχευση μυελού 

Καθώς και για:

  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς

Οι χορηγήσεις της αναμνηστικής δόσης αυτής θα ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και στις αρχές του Σεπτέμβρη, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός το βράδυ της Τρίτης.

Το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα 

Εκτενή αναφορά στο θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου έκανε χθες και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης. «Όλοι έχουμε ακούσει και από τα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου για την νόσο Covid. Για την οποία τρίτη δόση ο δόκιμος όρος είναι ενισχυτική δόση. Διότι από κάποιους αναφέρεται και ως πειραματική δόση.

Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό με μελέτες τόσο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα δηλαδή, όσο και της κυτταρικής, του προσδιορισμού των Τ- λεμφοκυττάρων, έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού αλλά και στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρω τις αξιόλογες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και στο εξωτερικό από τις ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία και με το Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, από τους καθηγητές Δημόπουλο, Μπολέτη, Χατζάκη, Ψυχογιού και άλλους που ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους.

Οι μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες με μεταμοσχευμένους αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, άτομα με νεοπλασίες, άτομα αιμοκαθαιρόμενα, όπως και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών.

Σύμφωνα με τις μελέτες, στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού, φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων.

Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατασταλμένοι λόγω νόσου ή θεραπείας», ανέφερε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Επεσήμανε, μάλιστα, «ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό, αυτός ο όρος break through disease, συμβαίνει ακριβώς στην ομάδα των ανασοκατασταλμένων για τους οποίους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σύγκριση με τους υγιείς είναι περίπου η μισή. Δηλαδή άνω του 90% στους υγιείς, γύρω στο 56% στους ανασοκατασταλμένους».

Η ίδια υπενθύμισε πως το CDC, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, ανακοίνωσε τις ομάδες στις οποίες συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης με εμβόλιο MRNA στις 13 Αυγούστου. «Ποιες είναι αυτές οι ομάδες;

  • Πρώτον, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, ατόμων που βρίσκονται υπό ειδικές θεραπείες, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες.
  • Δεύτερον, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια που συμπεριλαμβάνονται τα σπάνια σύνδρομα συγγενών ανοσοεπαρκειών.
  • Άλλη κατηγορία είναι τα άτομα με HIV λοίμωξη, με προχωρημένη νόσο, με CD4 κάτω από 200 και τέλος άτομα που λαμβάνουν λόγω διαφόρων νόσων, φάρμακα όπως η κορτιζόνη σε δόση πάνω από 20 μιλιγκράμ ημερησίως αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Εφεξής, δηλαδή, σε αυτούς που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται, η δόση αυτή, η τρίτη ενισχυτική, στους ανοσοκατεσταλμένους θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ενδεχόμενη χορήγηση ενισχυτικής δόσης στη χώρα μας, ζήτησε «και τις απόψεις και θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών και η ανταπόκριση πραγματικά ήταν άμεση και εξαιρετικά εποικοδομητική. Η γνωμοδότηση, όπως πάντα, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου στις σχετικές δηλώσεις της τη Δευτέρα.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ παρακάτω:

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.