Εξοπλισμό, που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για πυρηνική έρευνα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιτυγχάνει ταχύτερες διαγνώσεις του ιού Έμπολα, έστειλε σήμερα στη Σιέρα Λεόνε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, βρίσκεται σε επαφή και με άλλη κράτη της δυτικής Αφρικής για να εξετάσει τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό που θα μπορούσε να τους χορηγήσει.

Η IAEA ανέφερε ότι η εξειδικευμένη τεχνολογία την οποία διαθέτει θα μπορούσε να έχει μια «μικρή αλλά σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 4.950 ανθρώπων, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και στη Γουινέα.

Πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ ως την Κούβα και την Κίνα, έχουν στείλει στις χώρες οι οποίες πλήττονται πόρους και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο πλαίσιο των προσπαθειών αρωγής που συντονίζει ο ΟΗΕ.

Η IAEA ανέφερε ότι έστειλε μια συσκευή βασισμένη σε μα τεχνολογία που είναι γνωστή με την ονομασία Αντίστροφη Μεταγραφάση-Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης (Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction, ή RT-PCR), κι επιτρέπει τον εντοπισμό του Έμπολα μέσα σε λίγες ώρες. Ο εξοπλισμός της IAEA, στην αρχική του μορφή, χρησιμοποιούσε ραδιενεργά ισότοπα.

Οι άλλες μέθοδοι εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν ένα πρόσωπο έχει μολυνθεί από τον Έμπολα απαιτούν μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια, που διαρκούν αρκετές ημέρες.

Ένας εκπρόσωπος της IAEA ανέφερε ότι μια συσκευή RT-PCR εστάλη στη Σιέρα Λεόνε χθες Κυριακή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε επικοινωνία με τη Λιβερία, τη Νιγηρία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα για να καθορίσουμε ποιες είναι συγκεκριμένα οι ανάγκες τους», επισήμανε ο εκπρόσωπος, ο Αλεξάντερ Νίτσε, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο Ρόιτερς.