Το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, θα αφορούν στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έως το τέλος του Αυγούστου και το 70% στις αρχές Αυγούστου, προειδοποίησε σήμερα (23/6) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC δρ Αντρέα Άμον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων. Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω παραλλαγή θα κυκλοφορεί εκτεταμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Από την άλλη, όπως είπε, «τα καλά νέα είναι ότι η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της. Όμως περίπου το 30% των ατόμων άνω των 80 ετών και περίπου το 40% εκείνων άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα με κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό».

Για την προστασία από την εμφάνιση της παραλλαγής, που είναι 40 με 60% πιο μεταδοτική από την ‘Αλφα σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία, το ECDC ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Στο εργαστήριο ή στην πραγματική ζωή, οι μελέτες συγκλίνουν σε ένα σημείο: η λήψη μιας μόνο δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της παραλλαγής Δέλτα.

Μέχρι και σήμερα, σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών και σχεδόν το 40% των άνω των 60 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

«Σε αυτό το στάδιο, καθίσταται καθοριστικής σημασίας η δεύτερη δόση του εμβολίου να χορηγείται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μετά την πρώτη δόση, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων», υποστήριξε η Αντρέα Αμόν.

Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020 αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο», προειδοποιεί το ECDC.