Η εθελοντική προσφορά αίματος, μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων που χαρίζει ζωή σε συνανθρώπους μας, πρέπει να καταστεί πια κοινή συνείδηση όλων μας και ειδικά στην Ελλάδα όπου υπάρχει πρόβλημα κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών.

Μόνο το 47% από τις 600.000-650.000 μονάδες αίματος που απαιτούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας για τις ανάγκες των ασθενών, καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Ένα μικρό ποσοστό των αναγκών καλύπτεται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 50% καλύπτεται από την κατ΄ επίκληση αιμοδοσία, δηλαδή από τους ασθενείς και τους φίλους των ασθενών. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην περίπτωση της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού των οστών. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 25.000 εγγεγραμμένους δότες μυελού τη στιγμή που η Κύπρος, με υποδεκαπλάσιο πληθυσμό από τη χώρα μας, έχει 100.000 εγγεγραμμένους δότες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Μαρία Παγώνη, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του 21ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις, ένα 30% περίπου των ασθενών βρίσκουν δότη μέσα στην οικογένεια. Για το υπόλοιπο 70% πρέπει να ψάξουμε στο δίκτυο δεξαμενών των εθελοντών δοτών από όλο τον κόσμο προκειμένου να βρούμε ένα μόσχευμα που να ταιριάζει με τον ασθενή. Όσο μεγαλύτερη είναι μια δεξαμενή τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να βρούμε δότη για όλους τους ασθενείς. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μεγάλες εθνικές δεξαμενές διότι εκεί αυξάνουν οι πιθανότητες να βρίσκουμε συμβατό μόσχευμα για συγκεκριμένες ομάδες. Στην Ελλάδα δυστυχώς όλα τα μοσχεύματα έρχονται από το εξωτερικό. Οι αιμοδότες μας σε αυτή την περίπτωση είναι κατά κύριο λόγο Γερμανοί, Αμερικανοί, Ιταλοί και Κύπριοι», επεσήμανε η κα Παγώνη.

Οι δημόσιες τράπεζες ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων παρέχουν τη δυνατότητα της θεραπείας σε παιδιά και ενήλικες που πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε μεταμόσχευση και δεν βρίσκουν μόσχευμα ούτε στις δεξαμενές εθελοντών δοτών ούτε από άλλους δότες.

Όπως επεσήμανε η διευθύντρια της Μονάδας Μεταμόσχευσης του «Παπανικολάου», Ιωάννα Σακελάρη, ο κόσμος θα πρέπει να πειστεί ότι η φύλαξη ομφαλοπλακουντιακού μοσχεύματος σε ιδιωτική τράπεζα είναι ανώφελη διότι η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί είναι 1/100.000.