Επτά ώρες ύπνου είναι το ιδανικό

Ο πολύς ύπνος δεν κάνει καλό στην υγεία


ΥΓΕΙΑ
12:02
24/07/2014
Επτά ώρες ύπνου είναι το ιδανικό
1
loading

Ο χρόνος είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, ολοένα και περισσότεροι παραπονιούνται ότι «δεν τους φτάνει η μέρα» και ότι δεν προλαβαίνουν «ούτε να κοιμηθούν».

Όλοι γνωρίζουμε, ότι για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας πρέπει να κοιμόμαστε κατά μέσο όρο γύρω στις 8 ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, όμως, οι ιδανικές ώρες που πρέπει να κοιμάται κανείς είναι επτά. Ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω!

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Shawn Youngstedt από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος μελετά πώς επηρεάζει ο ύπνος διαρκείας τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν ένας άνθρωπος κοιμάται πολύ αυτό μπορεί να αποβεί κακό για την υγεία του.

«Στις επτά ώρες ύπνου παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και νοσηρότητας. Οι οκτώ ώρες ύπνου –ή και παραπάνω- έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί επικίνδυνες για την υγεία» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 9.000 ανθρώπους ηλικίας 50-64 ετών, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ -ή περισσότερες από οκτώ- εμφάνισαν χαμηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τη μνήμη τους.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής νευροεπιστημών Jim Horne από το πανεπιστήμιο Loughborough: «Οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε περισσότερο απ’ όσο έχουμε πραγματικά ανάγκη. Απλά έχουμε πείσει τους εαυτούς μας ότι έχουμε έλλειψη ύπνου».

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ύπνο, σε σχέση με τους άντρες, «επειδή ο εγκέφαλός τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει από τον πλούτο του multi-tasking με το οποίο ασχολούνται καθημερινά».

Όπως αναφέρουν, τέλος, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνα, οι γυναίκες που στερούνται τον ύπνο, υποφέρουν συχνά από κατάθλιψη και αισθήματα θυμού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar kiekeboe

    "οι ιδανικές ώρες που πρέπει να κοιμάται κανείς είναι επτά. Ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω!" .............έτσι λένε οι πλούσιοι που θέλουν δούλους στις επιχειρήσεις τους να βαράμε δεκαπεντάωρα και δωδεκάωρα επτα ημέρες την εβδομάδα στις δουλειές τους , οι επιχειρήσεις που μας θέλουν τις λίγες ώρες ελεύθεροι να ξοδεύουμε σε μπαρακια εστιατόρια πάρκα και ανούσια ψώνια τα λεφτα το αίμα μας, και κάνα δύωρο αποχαύνωση μπροστα απο την προπαγάνδα μιας τι-βί...........ευχαριστώ αλλα δεν θα πάρω.........μπορεί να είμαι φτωχός , αλλα ενα Σαββάτο βράδυ που θα κοιμηθώ στις δώδεκα-μία μεσάνυχτα και θα ξυπνήσω κυριακή πρωί οτι ώρα μου πει ο οργανισμός μου (μου το επιτρέπει και η κυρά) στις έντεκα ή στις δώδεκα πάλι το μεσημέρι νιώθω αλλος άνθρωπος........αναζωογονημένος !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει