Η ιβερμεκτίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών τύπων παρασιτικών λοιμώξεων. Περιλαμβάνονται ψείρες, ψώρα, ογκοκέρκωση, στρογγυλοειδίαση, τριχουρίαση, ασκαρίαση και λεμφική φιλαρίαση. Μάλιστα, υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριζαν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία Merck & Co Inc ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ότι η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων δεν στηρίζει την υπόθεση ότι το συγκεκριμένο αντιπαρασιτικό σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19.

Η ιβερμεκτίνη, που στις ΗΠΑ κυκλοφορεί με την ονομασία Stromectol, χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση παρασίτων, όπως οι νηματοσκώληκες.

Αξιωματούχοι στην πόλη Τρινιντάντ της Βολιβίας ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο μια εκστρατεία για τη δωρεάν χορήγηση ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού, μολονότι το υπουργείο Υγείας της χώρας είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική για την Covid-19.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρεία επισημαίνει ότι από την ανάλυσή της των μελετών που έχουν γίνει δεν διαπιστώνεται να έχει επιστημονική βάση η θεωρία ότι η ουσία αυτή θεραπεύει τη νόσο.

Η Merck προειδοποίησε ότι η ιβερμεκτίνη δεν θα πρέπει να χορηγείται παρά μόνο ως αντιπαρασιτικό.