Για τον κορονοϊό, τα συμπτώματά του και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας μίλησε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Αναστασία Κοτανίδου. Όπως εξήγησε η δύσπνοια είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα.

«Συμπτώματα εμφανίζονται 4-7 ημέρες μετά την προσβολή από τον κορονοϊό. Αυτές είναι οι επικίνδυνες ημέρες» ανέφερε και τόνισε: «Κατά 99,9% δεν ξανακολλάει όποιος έχει νοσήσει».

Τι είπε για το τεστ και τα συμπτώματα

«Αυτή τη στιγμή η επιδημία δεν είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση χάρη στα μέτρα υπάρχει όμως μεγάλος πανικός από όλους όσοι ζητούν να κάνουν το τεστ. Αυτό προσπαθούμε να το σταματήσουμε για να έχουμε τεστ για αυτούς που το χρειάζονται» σημείωσε και εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 «υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα που είναι ήπια με πυρετό για αρκετές ημέρες» εξηγώντας ότι «δεν θα πρέπει να ανησυχεί κάποιος γι’ αυτό. Θα πρέπει να ανησυχεί όταν έχει δύσπνοια, ταχύπνοια και νιώθει ότι δεν του φτάνει ο αέρας. Τα συμπτώματα δύσπνοιας και χαμηλού οξυγόνου είναι τα ανησυχητικά».

Εξηγώντας την αντιμετώπιση των βαρεών κρουσμάτων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είπε ότι «ανάλογα με τη βαρύτητα δοκιμάζουμε διάφορα αντιϊικά φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σε Κίνα, ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης. Είμαστε προετοιμασμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα που χρειάζονται φαρμακετυική αγωγή».

«Αυτοί που είναι ασυμπτωματικοί (σ.σ. φορείς του ιού), συνήθως όταν πλησιάζουν προς τα συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό» εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Από αυτά που έχουμε δει από τη βιβλιογραφία και τα κρούσματα, συμπτώματα εμφανίζονται 4-7 μετά την προσβολή από τον κορονοϊό. Αυτές είναι οι επικίνδυνες ημέρες από όταν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει εκ νέου αφού νοσήσει για πρώτη φορά από τον κορονοϊό η καθηγήτρια εξήγησε ότι «δεν έχουμε σαφή επιστημονική απάντηση γι’ αυτό. Η γνώμη των περισσότερων είναι ότι δεν μπορεί να νοσήσει ξανά. Υπάρχουν όμως και αναφορές αμφιλεγόμενες. Κατά 99,9% δεν ξανακολλάει καθώς αναπτύσσονται αντισώματα όταν κάποιος έχει νοσήσει».

Μιλώντας για τα παιδιά η κ. Κοτανίδου αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα ότι μπορεί να νοσήσουν από κορονοϊό υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας να μην πάνε καλά η πιθανότητα από τη βιβλιογραφία είναι κοντά στο μηδέν».

«Θα έχουμε φτάσει την κορύφωση λίγο πριν το Πάσχα» είπε κλείνοντας.