Ενιαία πλατφόρμα δεδομένων για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ψηφιακό συγχρονισμό πρότεινε ο Βασίλης Κικίλιας στην τοποθέτησή του στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
23:21
13/02/2020
Ενιαία πλατφόρμα δεδομένων για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
2
loading

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού COVID-19, που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια ενιαία πολιτική έναντι της κρίσης, με βάση τον ΠΟΥ και το ECDC και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προβεί σε κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί.

Στην τοποθέτησή του, ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως ανάφερε στην πρότασή του και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Θα δίνουν όμως τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και άρα να σχεδιάζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι πολιτικές υγείας.

«Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν σύγχρονο έλεγχο, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη και το ECDC πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό συγχρονισμό. Τα δεδομένα και τα νέα δεδομένα εντός ΕΕ θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνον από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας. Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και των ιατρικών παρατηρήσεων.

Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για το εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς και 3 εργαστήρια σε ό,τι έχει να κάνει με τα δείγματα, στη χώρα μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar FANVAL

    πέρα από τις ψηφιακές πλατφορμες και άλλα αυτονόητα ,έχει να μας πεί κάτι ο κος Κικίλιας,ας πούμε για μέτρα πρόληψης?

  2. avatar Μάνος17

    τι υπουργάρα είναι αυτή που έχουμε!!!!! τι τυχερός λαός που είμαστε! Μπράβο Κούλη, ακόμα και σε αυτό το θέμα πλατφόρμες κλπ. ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Ε????
    Οι Κινέζοι τουρίστες βολτάρουν χαλαροί σε όλη την Αθήνα. ΝΤΡΟΠΗ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει