Νέα βλάβη των πνευμόνων που σχετίζεται με το άτμισμα βρήκαν ερευνητές

Τι είναι η πάθηση «πνεύμονας ποπ κορν»


ΥΓΕΙΑ
14:02
21/11/2019
Νέα βλάβη των πνευμόνων που σχετίζεται με το άτμισμα βρήκαν ερευνητές
7
loading

Μια νέα βλάβη των πνευμόνων που σχετίζεται με το άτμισμα βρήκαν ερευνητές στον Καναδά και πιστεύουν ότι αυτή συνδέεται με τα πρόσθετα χημικά αρωματικά που βρίσκονται στα συνήθη ηλεκτρονικά τσιγάρα, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά της πάθησης «πνεύμονας ποπ κορν» που είχε παρατηρηθεί σε εργαζόμενους που εκτίθεντο σε χημικά αρωματικά σε εργοστάσια παρασκευής ποπ κορν με φούρνους μικροκυμάτων.

Η μελέτη περίπτωσης, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση «Canadian Medical Association Journal», συμπεριέλαβε έναν 17χρονο άντρα ο οποίος εμφάνισε ένα είδος βρογχιολίτιδας, μια σοβαρή και μη αναστρέψιμη πάθηση των πνευμόνων που προκαλείται από την έκθεση σε χημικά.

Βρέθηκε σύνδεση με το χημικό diacetyl, το οποίο δίνει στα παρασκευασμένα σε φούρνους μικροκυμάτων ποπ κορν τη βουτυρώδη υφή τους και είναι μια γνωστή αιτία βρογχιολίτιδας. Πλήθος μελετών έχει βρει αυτό το χημικό και στα αρωματικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο προηγουμένως υγιής Καναδός νέος μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου του Οντάριο, πέρσι την άνοιξη με σοβαρό βήχα. Διαγνώστηκε με πνευμονία και του συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά.

Έπειτα από πέντε χρόνια, επέστρεψε με βαρύτερα συμπτώματα και έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, όπου του χορηγούσαν αντιβιοτικά ενδοφλεβίως. Η κατάστασή του συνέχισε να επιδεινώνεται και οι γιατροί του έβαλαν ένα βοηθητικό μηχανικό σύστημα αερισμού, το οποίο όμως δεν βελτίωσε την κατάστασή του.

Στο σημείο αυτό, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Λονδίνου, όπου του τοποθετήθηκε μια εξωσωματική μεμβράνη οξυγόνωσης, μια ακραία μορφή θεραπείας που υποκαθιστά τη λειτουργία των πνευμόνων. Αυτό σταθεροποίησε την κατάστασή του αλλά δεν την ανέστρεψε.

«Ανησυχούσα ότι οι πνεύμονές του δε θα επανέλθουν ποτέ για να του βγάλουμε τη μηχανική μεμβράνη», είπε η Κάρεν Μπόσμα, επιστήμονας εντατικής φροντίδας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας και συντάκτρια της μελέτης.

Με το φόβο ότι θα χρειαστεί μεταμόσχευση πνεύμονα, η ομάδα τον μετέφερε σε ένα τοπικό κέντρο μεταμοσχεύσεων στο Τορόντο. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κάποια λοίμωξη, οι γιατροί αποφάσισαν να του χορηγήσουν υψηλές δόσεις στεροειδών το οποίο πράγματι βοήθησε.

Ο ασθενής χρησιμοποιούσε τόσο ηλεκτρονικά τσιγάρα με χημικά πρόσθετα και νικοτίνη όσο και THC (η ψυχοδραστική ουσία στη μαριχουάνα). Οι υποψίες για μια πάθηση που οφείλεται στο άτμισμα είχαν ξεκινήσει πριν το μεγάλο ξέσπασμα του ζητήματος στις ΗΠΑ.

Αν και η συγκεκριμένη περίπτωση μοιράζεται ομοιότητες με πάνω από 2.000 παθήσεις λόγω του ατμίσματος, η λοίμωξη είναι διαφορετική. Δεν είχαν καταστραφεί οι σάκοι των πνευμόνων αλλά οι αεραγωγοί, το οποίο οι γιατροί θεωρούν ότι προκλήθηκε από χημικά.

Τέσσερις μήνες μετά ο νέος έχει ακόμα προβλήματα αναπνοής και η Μπόσμα τονίζει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι πνεύμονές του θα επανέλθουν. Στους ασθενείς με «πνεύμονα ποπ κορν» η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Σαράντα δύο Αμερικανοί έχουν πεθάνει από το καλοκαίρι ενώ στον Καναδά τα κρούσματα είναι πιο περιορισμένα με μόνο οχτώ καταγεγραμμένους ασθενείς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Μανωλιο ο μπηχτης

  Είναι ντροπή να έχετε τέτοια στραβωμαρα οι άριστες, νομιζαντας ότι σας αδικουνε! Τόσα περιστατικά παγκόσμια δεν είναι τυχαία! Τα ατμομαγαζα πλουτίζουν βάζοντας βαθιά το χέρι στον πισινό σας...μην πάμε μακριά πριν μερικά χρόνια ο σύνδεσμος ατμομαγαζα απαγόρεψε να μπορείτε να εισαγετε ατμιστικα είδη...αυτό ούτε στην χούντα δεν θα γινότανε...[...]

  1. avatar πρώην καπνιστής

   15€ το μήνα δίνω για να ατμίζω. Φθηνότερα απ\' ότι έδινα για τσιγάρα. Φθηνότερα από ένα μποκάλι ουίσκι. Επίσης, γυμνάζομαι. Τρέχω 10 χιλιόμετρα, τρείς φορές την εβδομάδα. Βλαβερό το άτμισμα αλλά σαφώς προτιμότερο από το κάπνισμα.

  2. avatar Ντροπή … ξανά

   Ατμιστές/ καπνιστές /μη ατμιστές/ μη καπνιστές... Για ποιόν λόγο βάζεις τίτλους??? Το ίδιο δικαίωμα έχουν όλοι να έχουν σωστή και υπέυθυνη πληροφόρηση. Δεν είπε κάποιος ότι αδικούνται οι ατμιστές αλλά για το πόσο κακογραμμένο είναι το άρθρο και χωρίς να φαίνεται η πραγματική αιτία του προβλήματος. Και για πες μου κάτι σε παρακαλώ; ΠΟΙΑ περιστατικά παγκοσμίως που είναι και τόσα; Εαν διαβάζεις μόνο από εδώ τα άρθρα που σχετίζονται με το άτμισμα , έχεις διαβάσει λάθος. ΟΛΑ τα περιστατικά με πνευμονίες και γενικά προβλήματα στους πνεύμονες έχουν να κάνουν με ματζούνια και χαζομίξεις που άρχισαν να κάνουν έξυπνοι. Μην εναντιώνεστε φανατικά σε κάτι που δεν έχετε ιδέα και οποιαδήποτε γνώση πάνω σε αυτό.

  3. avatar Το Μανωλιο μιλησε χαχαχα

   βρε τρελοκαμπερω βρε κακιστρω τι λες? γρηγορα στην κουζινα

 2. avatar Ντροπή

  Είναι ΝΤΡΟΠΗ να θάβετε το άτμισμα στο σύνολο του για ασθένειες και προβλήματα που έχουν προκληθεί σε Αμερική και Καναδά από την χρήση χημικών THC μέσα στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και επειδή σε αρκετά άρθρα το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείτε βαρύγδουπους τίτλους τύπου \"το ηλεκτρονικό τσιγάρο .... αυτό, το ηλεκτρονικό τσιγάρο... εκείνο \" παρακαλώ να αναγράφετε, μιας και μιλάμε μόνο για προβλήματα που αφορούν το THC, τα σωστά στοιχεία. Άρθρο 41 γραμμών και η πραγματική αιτία του προβλήματος αναγράφεται μόνο μία φορά. Ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι \"Νέα βλάβη των πνευμόνων που σχετίζεται με την χρήση THC σε υγρά ατμίσματος βρήκαν ερευνητές\"

  1. avatar Τζακ

   Χάνουν λεφτά οι καπνοβιομηχανιες και αν δε το εξισώσουν με το κάπνισμα θα πανε για φούντο όλες.
   Πως θα σταθεί νομικά η εξίσωση αν δε διαμορφωθεί μια κοινή πεποίθηση ότι όντως βλάπτει;
   Πες πες κάτι θα μείνει...
   Μεταξύ μας πάντως καλό είναι να το κόψουμε και αυτό...και μετά να μετακομίσουμε στα χωριά μας γιατί όπως σου καίει το λαιμό το καυσαέριο δε στο καίει ούτε το άφιλτρο γκουλουάζ....

   1. avatar Ντροπή

    Βρε να το κόψουμε , συμφωνώ απόλυτα. Αλλά επείδή το επιλέξαμε να το κόψουμε είτε γιατί το θέλουμε εμείς είτε γιατί ξεκάθαρα επίσημες μελέτες δείχνουν ότι αυτό που ατμίζουμε εμείς (συσκευές, υγρά κτλ και όχι γενικά το άτμισμα ή το άτμισμα κάνναβης που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα όλα τα προβλήματα) μας βλάπτει ή θα μας βλάψει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει