Με την εναρκτήρια ομιλία της 12ης Ευρωπαϊκής Ημέρα Ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά, την οποία εκφώνησε ο επίτροπος, Βιτένις Αντριουκάιτις, εγκαινιάστηκε στη Στοκχόλμη η σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά.

Σε σχετική ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σημειώνεται πως στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με την υποστήριξη της Κομισιόν και τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, θα παρουσιαστεί η μελέτη σχετικά με τις γνώσεις και τη στάση των επαγγελματιών υγείας όσον αφορά τα αντιβιοτικά.

Πριν από την εκδήλωση, ο επίτροπος Αντριουκάιτις δήλωσε σχετικά: «Από την περσινή εκδήλωση μέχρι σήμερα έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, ιδίως με την έγκριση, τον Δεκέμβριο του 2018, της νέας ενωσιακής νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές.

Πρέπει όμως να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, καθώς κατά τις επόμενες δεκαετίες η μικροβιακή αντοχή θα συνεχίσει να αποτελεί παγκόσμια απειλή: εκτιμάται ότι οι συνέπειες της αδράνειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 10 εκατομμύρια θανάτους έως το 2050».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας, όπως γίνεται γνωστό και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσω του καναλιού του ECDC στο YouTube και της σελίδας της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά στο Facebook.

Σημειώνεται πως γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά, αποτυπώνει στοιχεία του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ για την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά και συμβουλές για το πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος.