Με διαφορετικό τρόπο αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα που δέχονται οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με εκείνους που δεν είναι και τόσο ευφυείς.

Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους αυτομάτως είναι πιο επιλεκτικός όταν πρέπει να αντιληφθεί κινούμενα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να απομονώνει την μεγαλύτερη και λιγότερο σχετική κίνηση του περιβάλλοντος.

Το πείραμα που έκαναν ήταν το εξής. Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να παρακολουθήσουν βίντεο, τα οποία έδειχναν μπάρες στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και στη συνέχεια να πουν εάν οι μπάρες κινούνταν προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.

Μάλιστα οι ερευνητές κατέγραψαν και πόση ώρα χρειάζονταν οι εθελοντές για να αντιληφθούν την κίνηση κάθε μπάρας, ενώ τους υπέβαλλαν και σε τεστ ευφυΐας.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσοι είχαν υψηλό δείκτη νοημοσύνης αντιλαμβάνονταν πολύ πιο γρήγορα την σωστή κατεύθυνση κάθε μπάρας, ωστόσο όταν κλήθηκαν να εντοπίσουν ογκωδέστερα κινούμενα αντικείμενα, τα οποία διέρχονταν σαν φόντο από τις οθόνες με τις μπάρες αντιδρούσαν με μεγαλύτερη βραδύτητα.

Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι που γίνεται υποσυνείδητα στον εγκέφαλό τους με στόχο να μπλοκαριστεί οτιδήποτε θα μπορούσε να τους αποσπάσει την προσοχή, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια εποχή που δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών τις οποίες δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ικανότητά τους αυτή είναι που κάνει και τον εγκέφαλο ορισμένων ανθρώπων πιο αποδοτικό από εκείνο άλλων.