Ένα μικρό «φιδάκι», μια ρομποτική κλωστή ουσιαστικά ικανή να περιηγείται μέσα στα στενά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, θα αποτρέπει μια κοντινή ημέρα τους θανάτους που σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα.

Αυτό υπόσχονται τουλάχιστον οι ερευνητές του MIT, πως το τριχοειδές αυτό ρομποτάκι μπορεί να κινείται «μέσα στα πολύπλοκα και περιορισμένα» περιβάλλοντα των αγγειακών δομών επιτρέποντας στους γιατρούς να θεραπεύουν άμεσα φρακαρίσματα και αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο «Science Robotics», ο αναπληρωτής καθηγητής του MIT, Xuanhe Zhao, γράφει χαρακτηριστικά: «Αν ένα οξύ εγκεφαλικό μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πρώτα 90 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς αυξάνονται εκθετικά». Κι αυτό ακριβώς κάνει αυτή η μαγνητική κλωστή, επιτρέπει την έγκαιρη αντιμετώπιση ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα αγγεία.

Η ρομποτική κλωστή νικελίου-τιτανίου είναι αποτέλεσμα χρόνιας έρευνας και η λειτουργία της είναι εξαιρετικά καινοτόμα. Ο γιατρός τη χειρίζεται με τηλεχειρισμό χωρίς τη βοήθεια απεικονιστικών τεχνικών.

Τα εγκεφαλικά θα είναι απλούστερες περιπτώσεις στο κοντινό μας μέλλον…