Η οικονομική κρίση έχει δηλητηριάσει τη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας διεξήγαγε έρευνα τις περιόδους Ιούνιο με Δεκέμβριο του 2011 και αντίστοιχα Ιανουάριο – Μάρτιο 2012 προκειμένου να μελετήσει την επίδραση της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα στη σεξουαλική και ψυχική ζωή των Ελλήνων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, που αγγίζει το 50%, από την οικονομική κρίση τόσο στη σεξουαλική τους ζωή και στη συχνότητα των επαφών τους, όσο και στο επίπεδο της ποιότητας της σχέσης τους. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί η συχνότητα που κάνουν σεξ με το σύντροφό τους αλλά και η ευχαρίστηση που λαμβάνουν από τη σεξουαλική επαφή.

Μάλιστα, οι συγκριτικές αναλύσεις της έρευνας για τις δύο χρονικές περιόδους δείχνουν ότι το τρίμηνο του 2012 και όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση οι επιπτώσεις γίνονται ακόμα πιο αισθητές και στα δύο φύλα. Περίπου 1 στους 2 Έλληνες έχει επηρεαστεί αρνητικά στη σεξουαλική του έκφραση και ικανοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες δείχνουν ακόμα πιο ευάλωτες απέναντι στις επιπτώσεις που φέρει η κρίση στη ζωή τους και κυρίως στην ικανοποίηση που λαμβάνουν από τη σχέση τους, είτε σε συναισθηματικό, είτε σε σεξουαλικό επίπεδο χωρίς όμως να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στα δύο φύλα.

Ο άνδρας από την άλλη είναι πιο θορυβώδης στα συμπτώματά του άγχους του. Εγκλωβίζεται στο κοινωνικό «πρέπει» του ρόλου του ως «κουβαλητής του σπιτιού», υπεύθυνος για την οικονομική ευημερία της οικογένειας. Αισθάνεται απογοητευμένος, θυμωμένος και αδύναμος να αντιδράσει. Το αποτέλεσμα της καθημερινότητας δείχνει ότι είναι «λίγος» στην εκπλήρωση αυτού του βασικού του ρόλου γεγονός που τον οδηγεί συχνά στην παραίτηση με συμπτωματολογία κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών. Είναι αναπόφευκτο να επηρεάσει τη διάθεση και αυτοεκτίμησή του με άμεσο αντίκτυπο και στη σεξουαλική του επιθυμία.

Η αύξηση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στα δύο φύλα είναι εμφανής στα δύο τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση είναι αυτό που απασχολεί τον μέσο Έλληνα. Η διαφορά αυτή δεν είναι μόνο ποσοτική, δηλαδή στο ποσοστό που οι άνδρες αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, αλλά και ποιοτική, στον τύπο δηλαδή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, με τα προβλήματα μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας να αυξάνονται.

Εστιάζοντας στα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα, παρατηρούμε πως βιώνοντας σημαντικές απώλειες, όπως αυτή της εργασίας, της προσδοκίας και των ονείρων, ο μέσος Έλληνας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ουσιαστική κρίση ταυτότητας και ένα έντονο άγχος επιβίωσης που σε βάθος χρόνου τον οδηγούν στη συναισθηματική απομόνωση αλλά και στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών, με συχνότερη την κατάθλιψη.

Η κρίση αυτή που βιώνει ο Έλληνας σε ατομικό επίπεδο ήταν αναπόφευκτο να εξαπλωθεί και σε ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων. Έτσι αυτό που εμπειρικά παρατηρούμε τα τελευταία δύο χρόνια από τους θεραπευόμενους που επισκέπτονται το γραφείο μας είναι ότι η κρίση έχει επηρεάσει βαθιά τους Έλληνες σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Η περίοδος αυτή της οικονομικής δυσπραγίας αποτελεί μία «κρίση» με την κυριολεκτική της έννοια, μία κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων. Οι άνθρωποι ελεύθεροι πια από τους επιφανειακούς, υλικούς αντιπερισπασμούς της καθημερινότας τους αναγκάζονται να κοιτάξουν πιο ουσιαστικά θέματα και να κρίνουν την ποιότητα της ζωής τους και των σχέσεών τους. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια ευκαιρία για αξιολόγηση της ποιότητας και του ψυχικού συναισθηματικου βάθους των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Με γρήγορο και βίαιο τρόπο η κρίση αυτή προσφέρει ένα ξεκαθάρισμα των ουσιαστικών σχέσεων από τις αδύναμες, επιφανειακές σχέσεις που απλά συντηρούνταν στην επικάλυψη των προβλημάτων τους από υλικά αγαθά, εξόδους και φαινομενική ευημερία. Συνοπτικά λοιπόν, αυτό που βλέπουμε στο γραφείο μας είναι οι δυνατές, υγιείς σχέσεις να γίνονται ακόμα πιο δυνατές, ενώ οι εύθραυστες, αδύναμες, νοσηρές ή επιφανειακές σχέσεις να κρίνονται και να διαλύονται. Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικά τον τελευταίο χρόνο έχουν επέλθει τόσοι χωρισμοί σε μακρόχρονες σχέσεις ή γάμους.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Sex therapist

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr