Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα για τις Ελληνίδες από έρευνα που έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την θνησιμότητα από το καρκίνο του μαστού. Ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη ασθένεια έχουν μειωθεί αισθητά, στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα νέα», τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση της βάσης δεδοµένων του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας έδωσαν «ανάσα» ελπίδας στις Ευρωπαίες, δεδοµένου ότι η θνησιµότητα έχει πέσει κατά µέσο όρο κατά 19%.

Για τη χώρα μας όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ευχάριστα. Από το 1989 έως και το 2006 σημειώθηκε αύξηση θνησιμότητας της τάξεως του 1,4%.

Ο μη προληπτικός έλεγχος, αλλά και το γεγονός ότι μόλις μία από τις δύο Ελληνίδες άνω των 50 ετών έχει υποβληθεί σε μαστογραφία, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αύξηση της θνησιμότητας. Επίσης το ασφαλιστικό ταµείο αλλά και η οικονοµική κατάσταση των πολιτών είναι δύο σηµαντικές παράµετροι που καθορίζουν εάν θα είναι συνεπείς στο τακτικό ραντεβού µε τον γιατρό τους, από τη στιγμή, µάλιστα, που δεν υπάρχει εθνικό πρόγραµµα προληπτικού ελέγχου.