Τετραπλάσια η χρήση κάνναβης των γονέων που καπνίζουν σε σχέση με τους μη καπνιστές

Τι δείχνει η έρευνα για το ποσοστό χρήσης ανδρών και γυναικών


ΥΓΕΙΑ
23:42
14/05/2018
Τετραπλάσια η χρήση κάνναβης των γονέων που καπνίζουν σε σχέση με τους μη καπνιστές
4
loading

Μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία εστιάσθηκε στους γονείς με παιδιά στο σπίτι, έδειξε ότι η χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων που καπνίζουν τσιγάρο, είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με τους μη καπνιστές γονείς. Η συγκεκριμένη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων προειδοποιεί ότι η συνδυασμένη χρήση τσιγάρων και μαριχουάνας/κάνναβης από τους γονείς αυξάνει την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη δρα Ρένι Γκούντγουιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρήκαν ότι μεταξύ 2002 και 2015 η χρήση κάνναβης στις ΗΠΑ μεταξύ των γονέων που έχουν παιδιά στο σπίτι, αυξήθηκε από 5% σε 7%, ενώ αντίθετα το κάπνισμα τσιγάρου μειώθηκε από 28% σε 20%.

Όσον αφορά την κάνναβη και το τσιγάρο από κοινού, όσοι γονείς κάνουν συνδυασμένη χρήση και των δύο, αυξήθηκαν από 11% σε 17%. Από την άλλη, η χρήση κάνναβης αυξήθηκε από 2% σε 4% μεταξύ των γονέων που δεν είναι καπνιστές.

Συνεπώς η χρήση κάνναβης είναι λίγο παραπάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη μεταξύ των γονέων καπνιστών τσιγάρου (17%) σε σχέση με τους μη καπνιστές (4%). Η ίδια περίπου αναλογία ισχύει και για όσους γονείς κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης (5% οι καπνιστές τσιγάρου έναντι 1% των μη καπνιστών).

«Παρότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα, αυτές οι προσπάθειες μπορεί να υποσκάπτονται από την αυξανόμενη χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων, που έχουν παιδιά στο σπίτι τους, καθώς αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των σπιτιών όπου οι γονείς κάνουν χρήση τόσο κάνναβης όσο και τσιγάρου», δήλωσε η Γκούτντγουιν.

Η μελέτη δείχνει ότι η χρήση κάνναβης είναι πιο συχνή μεταξύ των ανδρών καπνιστών (10%) από ό,τι μεταξύ των γυναικών καπνιστριών (6%), καθώς επίσης μεταξύ των γονέων ηλικίας έως 50 ετών (11%) σε σχέση με τους γονείς άνω των 50 ετών (4%) και αυτό ανεξάρτητα από το εισοδηματικό επίπεδο μιας οικογένειας.

Μάλιστα, επειδή η χρήση κάνναβης είναι απαγορευμένη συνήθως στους περισσότερους δημόσιους χώρους, είναι πιθανότερο να καπνίζουν στο σπίτι τους, κάτι που επιβαρύνει το περιβάλλον για τα παιδιά τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Yiannis A.

  με την νέα γεννιά όλοι στην φούντα να ηρεμήσουμε

 2. avatar lololo

  ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ!!! Ένας κουβάς γεμάτος νερό έχει 100% περισσότερη υγρασία από έναν άδειο! Συγκλονιστικό!

  1. avatar Stateless

   Εντάξει τώρα ψυχολογία και ψυχολόγοι. Δεν βρίσκεις άκρη μαζί τους.
   Καπνίζει κάποιος και τον ρωτάει ο ψυχολόγος, "καπνίζουν οι γονείς σου?"
   Αν απαντήσει "ναι" τότε θα του πει .
   "Εμ φυσικό είναι να καπνίζεις και συ, αφού τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους και ιδίως τους γονείς τους"
   Αν απαντήσει "Όχι" τότε θα του πει
   "Εμ φυσικό είναι να καπνίζεις και συ, γιατί με αυτό το τρόπο έκανες την επανάσταση σου. Έτσι για να τους πας κόντρα. Όταν ένα παιδί ζει στη καταπίεση ξεσπά σε καταχρήσεις ιδίως όταν δεν τις κάνουν οι γονείς του"
   Κατάλαβες τώρα γιατί δεν βρίσκεις άκρη μαζί τους?

   1. avatar lololo

    χαχαχαχαχ σωστός! xD

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει