Σε επιφυλακή τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, επειδή πρώτη φορά βρέθηκε σε άνθρωπο στέλεχος ιού που είναι παρόμοιο με την γρίπη των χοίρων.

Το Sky News αναφέρει ότι πρόκειται για άτομο από το Βόρειο Γιορκσάιρ που επισκέφθηκε τον γιατρό, γιατί αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Εκεί, έγινα τυπικές εξετάσεις, που εντόπισαν όμως το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού.

Η Meera Chand, Διευθύντρια Περιστατικών στο UKHSA (Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύουμε αυτόν τον ιό σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και είναι παρόμοιος με ιούς που έχουν εντοπιστεί σε χοίρους».

Επίσης, η Christine Middlemiss, διευθύντρια του Κτηνιατρικού Γραφείου, είπε πως «σε αυτή την περίπτωση παρέχουμε εξειδικευμένες κτηνιατρικές και επιστημονικές γνώσεις για να υποστηρίξουμε την έρευνα του UKHSA. Οι χοιροτρόφοι πρέπει επίσης να αναφέρουν αμέσως στον τοπικό κτηνίατρό τους οποιαδήποτε υποψία για γρίπη των χοίρων στα κοπάδια τους».

Σημειώνεται, ότι έχουν αναφερθεί συνολικά 50 ανθρώπινα κρούσματα του ιού – γρίπης A(H1N2) παγκοσμίως από το 2005, αλλά κανένα από αυτά δεν σχετίζεται γενετικά με αυτό το στέλεχος.