Κίνδυνος να μπει η Ελλάδα σε «καραντίνα» για τους πρόσφυγες

Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Δανία, αλλιώς απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα σε καταυλισμό


ΕΛΛΑΔΑΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
12:44
25/01/2016
Κίνδυνος να μπει η Ελλάδα σε «καραντίνα» για τους πρόσφυγες
13
loading

Μεγάλες πιέσεις δέχεται και πάλι η ελληνική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες, καθώς το σχέδιο της Κομισιόν για ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, απέτυχε παταγωδώς.

Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση και σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου η Αθήνα έχει περιθώριο έξι εβδομάδες να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, αλλιώς δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός Σένκγεν για δύο χρόνια σε μια ιδιότυπη κατάσταση.

Ειδικότερα διορία στην Ελλάδα να μειώσεις τις ροές έδωσαν Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Δανία, αλλιώς απειλούν να βάλουν τη χώρα σε καραντίνα και ουσιαστικά να τη μετατρέψουν σε ένα απέραντο καταυλισμό προσφύγων.

Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ δεν αναμένεται να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά θα διαφανεί εάν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, όπως ζητούν η καγκελάριος Μέρκελ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα die Welt πέντε χώρες, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία, σχεδιάζουν την παράταση των ελέγχων στα σύνορά τους μέχρι τέλος του 2017, κάτι για το οποίο χρειάζεται προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει ήδη ταχθεί δημοσίως υπέρ αυτού του μέτρου, το οποίο θεωρεί «δοκιμασμένο και απαραίτητο εργαλείο» που θα επιτρέψει την συντεταγμένη είσοδο προσφύγων στη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου του. Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο θα έθετε εν αμφιβόλω το καθεστώς Σένγκεν με τεράστιους κινδύνους για την οικονομία και την ευρωζώνη.

Ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η πρόταση της Κομισιόν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες της Frontex για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνε σαφές ότι εν ανάγκη θα επιβάλει με το ζόρι μεθοριακούς φύλακες από άλλες χώρες - μέλη, έτσι ώστε να γίνει η Frontex μια πραγματική υπηρεσία επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.

Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο θα καταγραφεί η ανυπομονησία ορισμένων κρατών - μελών να υπάρξουν αποτελέσματα. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρι την άνοιξη για να βρούμε λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Μίρο Τσεράρ, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, όπως γράφει η Deutsche Welle. Η δυσαρέσκεια ως προς την αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε προτάσεις ενίσχυσης χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε να δοθούν χρήματα, τεχνολογικό υλικό και προσωπικό στην ΠΓΔΜ για τη διαφύλαξη των συνόρων της. «Έτσι δεν θα ήταν αναγκαίο να κλείσουν τα σύνορα στο χώρο Σένγκεν ανάμεσα στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία» είπε..

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων στερεύει», ανέφερε και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλώντας την Ελλάδα με προσωρινή έξοδο από το Σένγκεν. «Φαινομενικές λύσεις δεν μας βοηθούν να πάμε παρακάτω», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Επιμένει η Αυστρία στην έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Τις απειλές που είχε εκτοξεύσει χθες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», επαναλαμβάνει σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με δηλώσεις της πριν τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης», τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

Η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο. Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι μύθος ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενη στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα και σε διημερίδα του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη διημερίδα εκείνη, το Λαϊκό Κόμμα θέτει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τόσο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο όσο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar kek

  Η Αριστερά άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου....δυστυχως έπονται χειροτερα....και για τα κολλημένα αριστερά μυαλουδακια εχω μια ερωτηση: μηπως θυμάστε χρονικά ποτε ξεκινησαν οι μεγαλες μετακινήσεις μεταναστών ? Μηπως ηταν με το που ανέλαβε κυβερνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ? Μηπως συνδυάστηκαν με τις απιστευτες δηλωσεις του ιδιου του Πρωθυπουργου και της κυρα Τασίας ? Μεχρι τον Ιανουαριο που ειχαμε ΝΔ δε θυμαμαι τοσο εντονο προβλημα....
  Ο Συριζα φερει τεραστια ευθυνη τοσο σε Εθνικο επιπεδο οσο και σε ανθρωπιστικο για το καθε μεταναστη που πνίγεται στα νερα του Αιγαιου.

 2. avatar neraida

  σε ολα μα σε ολα τα εκανε [...] ο αλεξηςνα τον χαιρεστε

 3. avatar gr1908

  συμφωνώ ότι όλοι οι πολιτικοί μας και οχι μονο είναι για τα σκουπίδια αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση φταίει η ευρώπη μας πνιγούν κάθε μέρα από παντού έλεος.!!!!!

 4. avatar ΤΣΙΤΣΙ

  Μεγάλες πιέσεις δέχεται και πάλι η ελληνική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες, καθώς το σχέδιο της Κομισιόν για ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, απέτυχε παταγωδώς.!!!
  ο ιδιος τουρκος τους πνιγει αλλα εαν το κανουν οι ελληνες θα εχουν επιπτωσεις.!!!.
  Η πρόταση της Κομισιόν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες της Frontex για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνε σαφές ότι εν ανάγκη θα επιβάλει με το ζόρι μεθοριακούς φύλακες από άλλες χώρες - μέλη, έτσι ώστε να γίνει η Frontex μια πραγματική υπηρεσία επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.
  ευρωστρατο με το ζορι για την ελλαδα!!!
  Ο ιδιος Σαμαρας που θελει να ανεβει παλι πρωθυπουργος ειναι αυτος που τα 90ς ανοιξε πρωτος τα συνορα μας!!Τωρα θελει να ολοκληρωση το εργο του.
  Επιμένει η Αυστρία στην έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν!
  Αλλα για την Τουρκια ουτε λογος αφου δεν ειναι στην ευρωζωνη
  Τα καμαρια μας οι Τουρκοι και περνουν λεφτα για να πνιγουν χωρις επιπτωσεις και αντιδρασεις απο πουθενα εχουν και την Μερκελ-Λερναία-ύδρα συμμαχο τους....

  1. avatar JFK

   ΠΟΣΟ ΚΆΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΡΕ ΦΙΛΕ???Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η Ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΣΥΝΑΦΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕΣ???

   1. avatar ΤΣΙΤΣΙ

    ΄΄Ο ιδιος Σαμαρας που ειχε ανεβει πρωθυπουργος ειναι αυτος που τα 90ς ανοιξε πρωτος τα συνορα μας!!Τωρα θελουν να ολοκληρωθει το σχεδιο αυτο΄΄
    ΄΄ Ο Τσιπρας να γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο ζητά
    η νεολαια του συριζα να κοπη συριζα η προσευχη στα σχολεια και οποιος μαθητης να εχει την επιλογη να μην παρακολουθη το μαθημα των θρησκευτικων κτλ΄΄
    Οποιος πρωθυπουργος ανεβαινει στην ελλαδα εχει 2 προτασεις παντα στο τραπεζι πλεον.
    ήτα χρηματα ή το οπλο!!Ανθελληνες!!
    Μην κανεις παιχνίδι παράνοιας γραπτως τι ψήφισα γιατί μαλλον αυτοι που το αναφέρουν αυτο
    ειναι αυτοι που εχουν την ενοχη.
    ψηφιζω ΕΛΛΑΔΑ αλλα θα πεις ξενόφοβος, ομοφοβικός, ρατσιστής, εθνικιστής, υποτιμητής των γυναικών, βαθύτατα αμόρφωτος και προφανέστατα σχιζοειδής κήρυκας και αλλα τοσο για να κρυψεις τα κομπλεξου και τις ανασφαλιες σου και την εσχατολογική παραφιλολογία σου

 5. avatar kyrik

  Η Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να μειώσει τις μεταναστευτικές ροες. Κατανοητό. Από τη στιγμή όμως που η Τουρκία, από όπου ξεκινούν οι ροές, δεν συμβάλει στη μείωση και το ξέρουν αυτό ολες οι Ευρωπαϊκές χωρες, τότε η χώρα μας δεν έχει άλλο τρόπο να αποτρέψει τίς ροές πάρα μόνο βυθίζοντας κάθε πλεούμενο που θα μπαίνει στα χωρικά μας ύδατα με μετανάστες. Τι θα πουν τότε αυτές οι Ευρωπαϊκές χώρες? Ότι είμαστε δολοφόνοι, ανάλγητοι και δεν ξέρω τι άλλο? Αυτό θέλουν? Αλλά και αν η χώρα μας φθάσει σε αυτή την ακραία λύση αυτοί θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί.

 6. avatar ROBOCOP

  ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ???ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ??ΚΑΑΑΑΑΑΑΑΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΆΝΟΥΝ!!! ΤΟ ΦΧΑΡΙΣΤΙΕΜΑΙ!!!ΟΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΛΟΥΖΕΣΑΙ!

  1. avatar για πες

   ρε φιλε, τι διαφορετικο θα εκανε μια δεξια κυβερνηση? μαθατε ολοι να λετε τα ιδια και τα ιδια. αφου εντολες δεχονται ολοι

   1. avatar Απων

    Η απάντηση είναι ¨Αμυγδαλέζα¨. Δημιουργία ενος κέντρου υποδοχής με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης ώστε να μην ειναι ελκυστική η μετανάστευση. Είναι δύσκολο, αλλά είναι η μόνη λύση. Η εναλλακτική των 20.000.000 μεταναστών τα επόμενα δέκα χρόνια δεν παίζεται!

   2. avatar kyrik

    Μπορεί η κυβέρνηση σύριζα να είναι ίσως η χειρότερη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση από την άποψη ότι υπάρχει χάος μεταξύ προεκλογικών δηλώσεων και κυβερνητικών πράξεων, όμως το θέμα των χιλιάδων η μήπως εκατομμυρίων προσφύγων δεν έχει να κάνει με ανοικτά η κλειστά σύνορα. Και κλειστά να είχαμε τα σύνορα, τι θα γινόταν? Πάλι θα έρχονταν παράνομα γιατί δυστυχώς είμαστε το μονοπατι για τον \"παραδεισο\" τους την Ευρώπη.

 7. avatar Te

  Μπραβο στον τσιριζα και τον τσιπράκο. Ελπίζω πως όλοι αυτοι που τον ψήφισαν να καταλάβουν το σφάλμα τους και να μην τον ξαναψηφίσουν διοτι το δεις εξαμαρτήν οκ ανδρός σοφού ......

  1. avatar Τωρα τι να σ πω

   Κ εσυ κ καποιος τυπακος [...] κ αυτος εισαστε πραγματικα κομματοσκυλα π επιτελους απο εσας πρεπει να απαλλαγει αυτη η χωρα...Ναι τα κανανε [...] ναι αλλα ειπαν αλλα πρατουν οχι βεβαια δεν τους ψηφισα αλλα βρε [...] κ εσυ κ ο αλλος τι σχεση εχει ο Τσιπρας με την εισροη προσφυγων κ ποιος μα ποιος θα εκανε κατι αλλο κ τι αλλο να κανεις να τρυπας βαρκες να πυροβολεις στο ψαχνο επειδη τα [...] οι ευρωπαιοι βρηκαν αλλον ένα τροπο να μας απειλουν? Τουλαχιστον [...] την ανθρωπια μας κ οχι εμεις απτην Αθηνουλα μας αλλα οι ΝΗΣΙΩΤΕΣ μας δεν την εχασαν κ ναι τους αξιζει τουλαχιστον το ΝΟΜΠΕΛ αν οχι λεφτα τροφιμα κ φαγητο για βοηθεια. Αντε κουνα κανα πρασινο μπλε κοκκινο σημαιακι στις πλατιες κ μην σχολιαζεις σε σοβαρα ζητηματα 15χρονο στο μυαλο [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει