Τη διατήρηση του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ στο Ηράκλειο, «αφού η πιθανή κατάργησή του αντιστρατεύεται όλους τους στόχους που υποτίθεται ότι επιδιώκει το υπουργείο με το σχέδιο “Αθηνά” απαιτούν» οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος, όπως ανακοίνωσαν μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Ακόμη, προτείνουν την ενίσχυση του τμήματος, την αξιοποίηση του εξοπλισμού του, τον εμπλουτισμό τού ανθρώπινου δυναμικού του και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του.

Επίσης, προτείνουν την αξιοποίηση των αξιόλογων αποφοίτων του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο που διέπρεψαν ή διαπρέπουν σήμερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν, εκφράζουν την έκπληξή τους για τη δεύτερη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» σύμφωνα με την οποία ένα από τα τμήματα που καταργούνται είναι το τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο και παρουσιάζουν μια σειρά επιχειρημάτων σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους συνηγορώντας στη διατήρηση και αναβάθμισή του.

Το τμήμα αυτό ιδρύθηκε με το Ν.Δ.652/1970, είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα του ΤΕΙ της Κρήτης με ιστορία πλέον των σαράντα χρόνων. Επιπλέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης αφού έχει 1.500 ενεργούς φοιτητές.

Αναφέρουν ότι είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Κρήτη που καλύπτει τον τομέα των δομικών έργων αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Προμηθεύει την Κρήτη, και όχι μόνο, με άριστα εκπαιδευμένους απόφοιτους που εργάζονται με επιτυχία στις κατασκευές κτιρίων (κατοικίες, ξενοδοχεία, δημόσια έργα) αλλά και γενικότερα με συμμετοχή τους στις κατασκευαστικές εταιρίες μαζί με άλλους τεχνικούς και υπογραμμίζουν ότι «είναι κρίμα η Κρήτη να στερηθεί ένα τόσο καλά καταρτισμένο δυναμικό».

Στις προτιμήσεις των υποψηφίων -συνεχίζουν- είναι περιζήτητο κάθε χρόνο και συμπληρώνει τον αριθμό των εισακτέων με μέσο όρο βάσης πάνω από 12 μονάδες. Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης που εάν ισχύσει η βάση του 10 θα έχει σχεδόν τους ίδιους σπουδαστές. Από τις Πανελλαδικές εισάγονται στο τμήμα πάνω από 200 σπουδαστές, ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούν περίπου 110 σπουδαστές.

Αφού κάνουν μια αναδρομή στην πορεία του τμήματος και τις δραστηριότητές του, τονίζουν ότι πληροί όλα τα κριτήρια για τη διατήρησή του αφού:

– Έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλους τους σπουδαστές του ΤΕΙ Κρήτης.

– Το 70% έως 80% των σπουδαστών εισάγονται με βαθμολογία άνω του 10.

– Ο αριθμός των μόνιμων καθηγητών με την κατάργηση του γενικού τμήματος πρόκειται να αυξηθεί.

– Είναι το μοναδικό τμήμα στην Κρήτη του οποίου αντίστοιχη σχολή δεν υπάρχει στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος, καταφέρονται κατά του υπουργείου Παιδείας και μιλούν για αθηνοκεντρικό κράτος, επισημαίνοντας ότι νέοι θα είναι υποχρεωμένοι σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση να πάνε στη Αθήνα για να σπουδάσουν Πολιτικοί Μηχανικοί. Τονίζουν επίσης, ότι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση περιέρχονται οι 1.500 σπουδαστές του τμήματος που αν και πέτυχαν την εισαγωγή τους στο τμήμα, υποχρεούνται να σπουδάσουν κάτι διαφορετικό.

Την ίδια ώρα το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της Επαγγελματικής -Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) σε σημερινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ στο Ηράκλειο θα πρέπει να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του.