Για προσπάθεια προσαρμογής της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας το ΚΚΕ, με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

«Το σχέδιο ‘’Αθηνά’’ είναι η αφορμή για να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Όπως σημειώνει  ο Περισσός, «υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για επιστημονικά αντικείμενα κομμένα και ραμμένα στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι. Οι μεγάλες κουβέντες της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων περί ‘’αριστείας’’ είναι στην πραγματικότητα η επιβράβευση αυτής της επιχειρηματικής δράσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Το ΚΚΕ «καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας».