Αντιδρούν στο νόμο θανατική ποινή, όπως τον χαρακτηρίζουν, οι φιλοζωικές οργανώσεις. Και κατηγορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για «τη δημιουργία μίας βιομηχανίας ευθανασίας».

Μιλώντας στο newsbeast.gr η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Σοφία Τζονίκη, αναφέρει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί τροπολογία του πρόσφατου νόμου 4039/2012.

Επισημαίνει δε ότι με την συγκεκριμένη τροπολογία το υπουργείο επιδιώκει να θεσμοθετήσει την εξόντωση των αδέσποτων ζώων.

Και γι’ αυτό η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Πρωτεύον στόχος της τροπολογίας είναι να καταστήσει την θανάτωση των αδέσποτων ζώων επικερδή».

Η κυρία Τζονίκη εξηγεί ακόμη ότι με την παρούσα τροποποίηση, καταργεί τον προηγούμενο σαφή ορισμό του επικίνδυνου ζώου ως αυτού που «αποδεδειγμένα εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα…» και τον αντικαθιστά με την άκρως αόριστη και γενική περιγραφή ως αυτού που «εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα…».

Οι υπεύθυνοι στις φιλοζωικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η κυρία Τζονίκη, θεωρούν σκοπούμενη την παράλειψη των ασφαλιστικών δικλείδων της «αποδεδειγμένα απρόκλητης και έντονης επιθετικής συμπεριφοράς» και τονίζουν ότι ο όρος «επικίνδυνο ζώο» καταλαμβάνει πλέον αδιακρίτως το σύνολο των ζώων συντροφιάς.

«Ο παράλογος φόβος μιας μερίδας ανθρώπων που φοβούνται έτσι και αλλιώς τα ζώα και η πρόθεση κάποιων δήμων να απαλλαγούν από τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους, σε συνδυασμό με την διεστραμμένη επιχειρηματικότητα προωθούν μια τροπολογία που θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων ανυπεράσπιστων και φιλικών ζώων.

Με συνοπτικές διαδικασίες, όποια ζώα κρίνονται επικίνδυνα αφού αποθηκευτούν για 15 μέρες σε ακατάλληλα κυνοκομεία χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ θα θανατώνονται και θα αποτεφρώνονται στους αποτεφρωτήρες ιδίας χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ)», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΠΦΟ και συνεχίζουν: «Η δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να παραδώσουν το υποτιθέμενο επικίνδυνο ζώο σε φιλοζωικό σωματείο, για να μην θανατωθεί, είναι προσχηματική και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια διότι, ως γνωστό, ο αριθμός των ζώων που μπορεί να αναλάβει ένα σωματείο είναι περιορισμένος και επιπλέον, ενεργά φιλοζωικά σωματεία δεν υπάρχουν σε κάθε δήμο της χώρας».

Τονίζουν δε ότι: «Έχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα απόσπασης κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για υποτιθέμενα προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων των αδέσποτων που δεν έγιναν ποτέ (12 εκατομμύρια ευρώ το 2004), το Υπουργείο δημιουργεί τώρα νέα πηγή εσόδων για επιλεγμένους δήμους οργανώνοντας την θανάτωση και την αποτέφρωση των αδέσποτων ζώων».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η κυρία Τζονίκη, ότι το 2012 στη διαβούλευση για το σύνολο του Νόμου 4039, το Υπουργείο αγνόησε τα σχόλια των φιλοζωικών φορέων, υποβιβάζοντας την όλη διαδικασία της διαβούλευσης σε επικοινωνιακό παιχνίδι. «Τώρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο και υπό άλλη κυβέρνηση, το ίδιο υπουργείο προωθεί αλλαγές στο νόμο, που καμία σχέση δεν έχουν με προστασία των ζώων παρά μόνο με προώθηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», λένε χαρακτηριστικά και σημειώνουν:

«Αυτή τη φορά αρνηθήκαμε να παίξουμε το πολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι του υπουργείου και των συν αυτό φορέων, που έχουν καταστήσει τη διαβούλευση κοινωνικό δίκτυο άναρθρων κραυγών» και λένε ακόμη ότι «Λύσεις για την σταδιακή μείωση των αριθμών των αδέσποτων υπάρχουν, εφαρμόζονται επιτυχώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και έχουν κατατεθεί προτάσεις επανειλημμένως από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο). Είναι λύσεις που δεν κοστίζουν, δεν ευνοούν εμπλεκόμενες συντεχνίες και σίγουρα δεν προτίθενται να μετατρέψουν την χώρα σε Νταχάου αδέσποτων ζώων».

Η κυρία Τζονίκη αναφέρει στο newsbeast.gr ότι «Με τον ορισμό του επικίνδυνου ζώου, κάθε αδέσποτο σκυλί μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο. Αντί για οργανωμένα κυνοκομεία, θέλουν να δημιουργήσουν μία βιομηχανία ευθανασίας, ώστε να γλιτώσουν τα επιπλέον έξοδα που απορρέουν από τη σίτιση και τη φροντίδα των αδέσποτων».

Τα κονδύλια που δεν δόθηκαν ποτέ…
Μπορεί να υπήρξαν παλαιότερα κονδύλια για τη στείρωση των ζώων, αλλά, τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν ποτέ, όπως καταγγέλλουν οι φιλοζωικές, για τα αδέσποτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Τζονίκη τονίζει ότι: «το 2004 βγήκε ένα κονδύλι, ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την περισυλλογή, περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων ζώων προ των Ολυμπιακών Αγώνων. Δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τον συγκεκριμένο σκοπό και το κονδύλι εξαφανίστηκε». Σημειώνει δε ότι: «όποια στείρωση έγινε, έγινε από τα φιλοζωικά σωματεία και όχι από κανέναν δήμο. Άλλωστε», όπως λέει, «δεν υποχρεούταν ούτως ή άλλως».

Πάντως, αυτή την περίοδο, όπως λέει, βγήκε ένα κονδύλι ύψους 1 εκατ. 520 χιλιάδων ευρώ για καταφύγια. «Αυτά τα χρήματα απελευθερώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τα ευρωπαϊκά κοινοτικά κονδύλια και περιμένουμε να δούμε τη δημιουργία καταφυγίων».

«Θα συναντηθούμε με τον υπουργό»
Η κυρία Τζονίκη αναφέρει ότι ήδη ετοιμάζονται να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για να μην εφαρμοστεί η τροποποίηση του νόμου. Και σημειώνει επίσης ότι έχουν ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τους λόγους που αντιτίθενται.

«Το θέμα της λύσσας είναι ψεύτικο»
Αναφέρεται όμως και στο θέμα της λύσσας των ζώων, υποστηρίζοντας ότι: «Το θέμα της λύσσας θεωρώ ότι είναι επίσης μία φούσκα. Μία φούσκα και πάλι για να αγοραστούν εκατομμύρια εμβόλια και πάλι με τέτοιο τρόπο ώστε να μαγειρευτούν τα πράγματα. άκουσα και έναν αντιδήμαρχο που είπε ότι έχουν αγοραστεί εμβόλια κατά της λύσσας. Έχετε δει εσείς κανένα αδέσποτο ζώο λυσσασμένο; Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Αυτά τα πράγματα βγαίνουν για να φοβάται ο κόσμος. Να πέσουν φόλες, όπως είχε γίνει με αυτό το φαινόμενο της λύσσας που το έκαναν τόσο μεγάλη ιστορία από μία αλεπού που έπιασαν στα σύνορα με τα Σκόπια. Από αυτό το πράγμα έστησαν μια επιχείρηση. Κάπως δηλαδή δεν έπρεπε να γλιτώσουν και οι φαρμακευτικές όλα αυτά τα χρήματα που έχουν χάσει από τα γενόσημα; Έπρεπε να στηθεί ένα άλλο πράγμα. Η ιστορία με τη λύσσα είναι ψεύτικη».

Το newsbeast.gr ανοίγει το μεγάλο θέμα των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας. Μπορείτε να στείλετε τις απόψεις σας στο [email protected] ή να προβάλλετε τις δραστηριότητές σας σε ό,τι αφορά την προστασία των ζώων. Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.