Την έκπληξή της εκφράζει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου για το μικρό χρονικό διάστημα που τίθεται από το ΙΕΠ για τη συγγραφή μιας σειράς σχολικών βιβλίων που αφορούν τα μαθήματα:

Πολιτική Παιδεία Α΄ Λυκείου,

Πολιτική Παιδεία Β΄ Λυκείου,

Εφαρµογές Πληροφορικής Α΄ Λυκείου,

Πληροφορική Β΄ Λυκείου,

Αρχές Κοινωνικής Επιστήµης Β΄ Λυκείου

Σύμφωνα με την Ένωση στις 17/4/2014 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε «Τεύχος προκήρυξης ανοικτού τακτικού διαγωνισµού» µε αντικείµενο τη συγγραφή των παραπάνω σχολικών βιβλίων, ενώ παράλληλα δηµοσιεύθηκαν στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως και τα Αναλυτικά Προγράµµατα Σπουδών. Μάλιστα ως καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προσφορών, δηλαδή και υποβολής του συνόλου του βιβλίου, ορίζεται η 18η Ιουλίου 2014. Από τα όσα αναφέρει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου το χρονικό διάστημα της συγγραφής των βιβλίων ανέρχεται σε μόλις 3 μήνες.

Η Ένωση σχολιάζει το μικρό χρονικό διάστημα αναφέροντας χαρακτηριστικά «Πιστεύει στα σοβαρά κάποιος ότι είναι δυνατό να συγγραφεί έστω και ένα σχολικό βιβλίο µε αρτιότητα, υπευθυνότητα, παιδαγωγική και επιστηµονική τεκµηρίωση από µια συγγραφική οµάδα στο διάστηµα αυτό; Ας θυµηθούµε ότι κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις η τρίµηνη προθεσµία δινόταν για τη συγγραφή ολιγοσέλιδου δείγµατος των βιβλίων και όχι του συνόλου των βιβλίων».

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου δεν παραλείπει να κάνει και μια σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη όπου ισχύει κατά κανόνα ο θεσµός του λεγόµενου πολλαπλού βιβλίου. Το επίσηµο κράτος µετά από διαβούλευση και σοβαρή µελέτη παρουσιάζει ένα αναλυτικό πρόγραµµα σπουδών και µε βάση αυτό οι εκδότες σε ένα περιθώριο χρόνου περίπου δεκαοκτώ µηνών εκδίδουν βιβλία κατάλληλα για διδασκαλία και χρήση στα σχολεία.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου η προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού δείχνει προχειρότητα ενώ οδηγεί και σε εύλογα ερωτηματικά όπως: «Μήπως τα βιβλία έχουν ήδη γραφτεί και η προκήρυξη έχει απλώς τυπικό και διαδικαστικό χαρακτήρα; Μήπως έχουν ήδη προεπιλεγεί συγγραφικές οµάδες, οι οποίες εργάζονται, και όποιος «ατυχής» µπει στην περιπέτεια της συγγραφής των σχολικών βιβλίων θα εργαστεί εντατικά επί µαταίω; Είναι τελικά διαφανής και αξιοκρατική αυτή η διαδικασία, η οποία µάλιστα χρηµατοδοτείται από το ΕΣΠΑ;».