Tα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Σε 2.740 ιδρύματα το Καποδιστριακό καταλαμβάνει την 195η θέση


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
11:38
06/08/2013
Tα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου
4
loading

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ισπανικός ιδιωτικός φορέας αξιολόγησης Scimago Lab την παγκόσμια κατάταξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων για το 2013.

Η μεθοδολογία του στηρίζεται στα δημοσιεύματα και τις αναφορές κάθε επιστήμονα-ερευνητή-ιδρύματος, όπως αυτά φιλοξενούνται στη βάση ερευνητικών αναφορών Scopus ενώ στα κριτήρια που θέτει στην αξιολόγηση είναι: μέγεθος και επίπεδο επιστημονικών δημοσιευμάτων και αναφορών, μέγεθος και επίπεδο διεθνών-διατμηματικών-διαιδρυματικών συνεργασιών.

Στις λίστες κατάταξής του δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο πανεπιστήμια άλλα και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, της επιχειρηματικότητας κλπ.

Στους πίνακες που ανακοίνωσε πρόσφατα συμπεριλαμβάνονται 2740 φορείς ανώτατης εκπαίδευσης. Στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Havard το οποίο ακολουθείται το πανεπιστήμιο του Τόκυο και του Τορόντο. Στις πρώτες 20 θέσεις βρίσκονται 8 πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, 4 πανεπιστήμια από την ανερχόμενη Κίνα και 2 από την Ιαπωνία. Από την Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία εκπροσωπείται με 3 πανεπιστήμια στις θέσεις 14,15 και 18 ενώ 1 γαλλικό πανεπιστήμιο κατατάσσεται 16.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Όσον αφορά την Ελλάδα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταλαμβάνει την 195η θέση ανάμεσα σε 1987 πανεπιστήμια, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 257η θέση.

Από τα πανεπιστήμια της περιφέρειας αυτό της Πάτρας κατατάσσεται 4ο σε εθνικό επίπεδο και 502ο στον κόσμο ενώ τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης καταλαμβάνουν την 751η θέση και την 791η αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον πίνακα που ακολουθεί στην πρώτη στήλη είναι η θέση του ιδρύματος σε παγκόσμιο επίπεδο (WR) στη δεύτερη στήλη είναι η θέση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή (RR) και στην Τρίτη στήλη είναι η κατάταξη σε εθνικό επίπεδο (CR). Δηλαδή το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι 195ο στον κόσμο, 61ο στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, και 1ο σε Εθνικό επίπεδο.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος, υπ.διδάκτωρ Π.Θ, Επιστημονικός υπεύθυνος Employ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar RK

  Βρίζουμε τους οίκους που αξιολογούν τις οικονομίες των κρατών διότι οδηγούνται από συμφέροντα και ζητούμε την αξιολόγηση των πανεπιστημίων από ιδιωτικούς φορείς που οδηγούνται από εντελώς παρόμοια συμφέροντα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πλύσης εγκεφάλου....

 2. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚ.

  Βλέποντας κανείς τα κτήρια των ξένων πανεπιστημίων και συγκρίνοντάς τα με τα δικά μας, μόνο θλίψη και ντροπή μπορεί να νοιώσει. Κτήρια που νομίζεις ότι στηρίζονται όχι σε κολώνες αλλά σε αφίσες με κάθε λογής συνθήματα, μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν παραπέμπουν. Κάποτε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τα συγκροτήματα των πανεπιστημίων είναι περιουσία του λαού, των φοιτητών που παραδίδονται από τους προηγούμενους στους επόμενους και όπως τα περιουσιακά στοιχεία των οικογενειών συντηρούνται για να μεταβιβάζονται βελτιωμένα στους επιγόνους έτσι και αυτά θα πρέπει να συντηρούνται, να βελτιώνονται και να προστατεύονται πρώτα από τους χρήστες τους που είναι οι φοιτητές.
  Από εκεί ξεκινά η αξιολόγηση της ποιότητας της παιδείας, του πολιτισμού και της γνώσης και ακολουθεί η ποιότητα των εκπαιδευτικών.

  1. avatar Σκεπτόμενος Κάφρος

   Δεν διαφωνώ ως προς το αισθητικό κομμάτι, αλλά νομίζω η ουσία βρίσκεται μέσα στις αίθουσες και όχι γύρω από αυτές. Τα Ελληνικά πανεπιστήμια με 0 χρηματοδότηση βρίσκονται αρκετά ψηλά και ορισμένα τμήματα τους όπως οι Μηχανικοί βρίσκονται ακόμα υψηλότερα. Είναι όλων ευχή να σταματήσει αυτό που γίνεται με τις αφίσες (κάτι το οποίο προϋποθέτει την διάλυση των κομματικών νεολαιών "σικ"), αλλά μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

  2. avatar Tixarpastos

   δεν μπορεί να υπάρχει τοποθέτηση με μεγαλύτερη άγνοια για τον ακαδημαϊκό κόσμο ..οι αφίσες οι αλλοδαποί τα μπαχαλια κλπ έχουν ελάχιστη σχέση με τις βαθμολογίες των πανεπιστημίων ,οι σαπίλα των οποίων αρχίζει και τελειώνει στην ποιότητα των καθηγητών και των ατόμων που τα διοικούν ,όλες αυτές οι νεοφιλελεύθερες απόψεις χαϊδεύουν τα αυτιά των ατόμων που εισηγήθηκαν για να μονιμοποιηθεί το υπάρχων εργατικό δυναμικό και ο λαός ακόμα ψηφίζει ...κάντε ανεξάρτητα τα πανεπιστήμια από τα υπουργεία και τις κυβερνήσεις όπως είναι και στον δυτικό κόσμο και μετά ξαναμιλάμε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει